SEC zal gedwongen worden om spot Bitcoin ETF’s goed te keuren, aldus JPMorgan

Volgens de bankgigant JPMorgan zal de Amerikaanse financiële toezichthouder, de Securities and Exchange Commission (SEC), na het verlies van haar zaak tegen Grayscale, geen andere keuze hebben dan meerdere aanvragen voor Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) goed te keuren.

De impact op Bitcoin spot ETF’s

Deskundigen betogen dat de overwinning van Grayscale kan betekenen dat de SEC haar eerdere goedkeuring voor Bitcoin ETF’s op basis van futurecontracten moet intrekken om een eventuele afwijzing van een Bitcoin spot ETF te verdedigen. Analisten van JPMorgan, onder leiding van Nikolaos Panigirtzoglou, verklaarden in een nota op vrijdag echter dat dit scenario onwaarschijnlijk is. De deskundigen verklaarden het volgende:

“Het lijkt waarschijnlijker dat de SEC gedwongen zal worden om verschillende aanvragen voor spot Bitcoin ETF’s goed te keuren, inclusief die van Grayscale.”

Meerdere ETF’s zullen waarschijnlijk goedkeuring krijgen

Eerder deze week oordeelde een federale rechtbank dat de SEC haar afwijzing van de poging van Grayscale om haar Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) om te zetten in een ETF opnieuw moet overwegen. De rechtbank oordeelde dat terwijl de SEC Bitcoin ETF’s op basis van futurecontracten toestaat, er geen reden is om spot Bitcoin ETF’s af te wijzen.

Dit wordt gezegd te wijten te zijn aan fraude en manipulatie op de Bitcoin spotmarkt, wat een vergelijkbaar risico met zich meebrengt voor zowel future- als spotproducten vanwege de spot Bitcoin markt en CME. De rechtbank concludeerde ook dat de afwijzing van het voorstel van Grayscale door de SEC “willekeurig” was omdat de instelling haar verschillende behandeling van vergelijkbare producten niet kon verklaren.

Op donderdag kondigde de SEC aan dat zij haar beslissingen over spot Bitcoin ETF’s die zijn voorgesteld door verschillende bedrijven, waaronder BlackRock, Fidelity en Invesco, ten minste tot medio oktober zou uitstellen. JPMorgan-analisten gaven commentaar op de zaak:

“Dit duidt waarschijnlijk op de gelijktijdige goedkeuring van meerdere aanvragen voor spot Bitcoin ETF’s in plaats van de eerste-mover-voordeel aan een aanvrager te geven.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!