Is Bitcoin (mining) slecht voor het klimaat?

Bitcoin heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen. Naarmate de cryptocurrency meer aandacht krijgt, zijn er ook zorgen ontstaan over de impact ervan op het milieu.

Een van de belangrijkste milieuzorgen die gepaard gaan met Bitcoin (BTC) is het miningproces. Dit artikel zal onderzoeken of Bitcoin-mining schadelijk is voor het milieu en de mogelijke gevolgen van dit proces voor onze planeet bekijken.

Hoe Bitcoin mining energie verbruikt

Het proces van Bitcoin mining, dat essentieel is voor de werking van het blockchain-netwerk, wordt vaak bekritiseerd omdat het veel energie verbruikt.

Bitcoin mining omvat een gedecentraliseerd netwerk van computers over de hele wereld, die de blockchain, het virtuele grootboek dat cryptocurrency-transacties documenteert, beveiligen. Deze computers, of ‘miners’, dragen hun verwerkingskracht bij om de blockchain te onderhouden en te beveiligen. In ruil daarvoor worden ze beloond met nieuwe Bitcoins, wat een zelfvoorzienende cyclus creëert.

Om het recht te verdienen om het volgende blok in de keten te maken, moeten miners een rekenwedstrijd houden tegen andere miners. Deze wedstrijd omvat het herhaaldelijk door een voorgesteld blok laten lopen van een hash-functie – telkens met een kleine wijziging – totdat het gewenste resultaat wordt bereikt. Wie het eerst aankomt, krijgt de kans om het volgende blok te maken en dit start de wedstrijd opnieuw.

Bitcoin-miners gebruiken elektriciteit om computers – bekend als ASIC-miners – van stroom te voorzien, die deze hash-functies steeds opnieuw uitvoeren. Als ze meer machines hebben, zijn ze competitiever tegen andere Bitcoin-miners en kunnen ze mogelijk een groter deel van de beloningen binnenhalen die worden uitgedeeld.

Het is belangrijk op te merken dat het energieverbruik voortkomt uit het minen van nieuwe blokken op de blockchain, niet uit individuele transacties.

Hoe Bitcoin mining in de loop der tijd is gegroeid

Zolang de elektriciteitskosten voor het minen van een Bitcoin lager zijn dan de prijs van een Bitcoin, zal er een stimulans zijn voor meer miners om zich bij het netwerk aan te sluiten – of voor bestaande miners om hun activiteiten uit te breiden.

In de loop der tijd, naarmate de prijs van Bitcoin is gestegen en miners hun activiteiten hebben opgeschaald, is de hoeveelheid rekenkracht die wordt gebruikt om bitcoin te minen toegenomen.

Over het algemeen weerspiegelt dit een toenemend energiegebruik. Dat gezegd hebbende, zijn nieuwere miners efficiënter en kunnen ze meer hashes verwerken met dezelfde hoeveelheid energie. Bovendien correleert dit niet direct met de uitstoot van koolstof omdat dit afhangt van het feit of miners hernieuwbare of niet-hernieuwbare energie gebruiken.

Het begrijpen van het energieverbruik van Bitcoin mining

Er is veel debat geweest over hoe schadelijk Bitcoin mining is omdat het afhangt van het type energie dat wordt gebruikt voor miningactiviteiten – en deze gegevens zijn niet openbaar.

Maar er zijn enkele rapporten geweest die hebben onderzocht waar Bitcoin mining voornamelijk plaatsvindt en het typische energiegebruik van die gebieden, waardoor schattingen zijn gemaakt van hoeveel van het netwerk hernieuwbare energie gebruikt.

De Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index schat dat het Bitcoin-netwerk 120 terawattuur – 120 miljoen megawattuur – elektriciteit per jaar verbruikt. Het schat dat dit jaarlijks ongeveer 61 miljoen ton kooldioxide-equivalent (MtCO2e) produceert. De beste schatting is dat ongeveer de helft van de gebruikte energie hernieuwbaar is.

De Index is gebaseerd op gemiddelde energieverbruiken voor gegeven locaties, in tegenstelling tot informatie van miningbedrijven over welke soorten elektriciteit ze gebruiken. Het is ook gebaseerd op elektriciteitsprofielen voor gegeven gebieden, die volgens het Index infrequent worden bijgewerkt. Bovendien houdt het geen rekening met eventuele activiteiten die miners gebruiken om hun koolstofuitstoot te verminderen, zoals het verbranden van gas, het terugwinnen van restwarmte of het compenseren van koolstof.

In januari 2023 publiceerde de Bitcoin Mining Council een rapport op basis van informatie over het elektriciteitsverbruik van Bitcoin mining die werd verstrekt door 53 miningbedrijven die destijds 48% van het hash-tarief van het netwerk vertegenwoordigden. Het beweerde dat miners ongeveer 175 terawattuur aan energie per jaar gebruiken – op basis van gegevens uit het vierde kwartaal van 2022. De ondervraagde miners zeiden dat 64% van hun energiemix afkomstig was van hernieuwbare bronnen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!