Video van vermeende Bitfinex-hacker gaat viral op TikTok

Uren nadat de Amerikaanse DOJ een persbericht had uitgegeven waarin werd onthuld dat het 94.000 BTC in beslag had genomen en twee mensen had gearresteerd in verband met de Bitfinex-hack van 2016, ging een TikTok-video van een van de hackers, Heather Morgan, viral.

De video, die door een Twitter-gebruiker is gepost, toont een meisje die toegeeft dat ze Bitcoin ter waarde van $4,5 miljard heeft gestolen. Het meisje in de video zou Heather Morgan zijn, een van de twee verdachten die gearresteerd werd in verband met de Bitfinex-hack uit 2016. De legitimiteit van de video moet echter nog worden vastgesteld.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft dinsdag twee personen gearresteerd in New York op beschuldiging van samenzwering om de opbrengst van de Bitfinex-hack in 2016 wit te wassen. Het getrouwde stel, Ilya “Dutch” Lichtenstein en Heather Morgan, verschijnen om 21:00 uur voor de rechtbank in New York. Het DoJ noemt het de “grootste crypto-inbeslagname tot nu toe”.

120.000 BTC gestolen van Bitfinex

De “grootste crypto-inbeslagname tot nu toe” vond zes jaar later plaats nadat 120.000 BTC werd gestolen van de bekende beurs Bitfinex. De gestolen Bitcoins waren destijds $60 miljoen waard en vertegenwoordigden toen bijna een zesde van het totale handelsvolume. De totale buit is vandaag de dag echter $4,5 miljard waard. Het DoJ heeft echter ‘slechts’ 94.000 BTC in beslag genomen met een waarde van $3,6 miljard. Volgens de wetshandhavingsinstantie waren de twee samenzweerders van plan om deze Bitcoins wit te wassen. Ze beweren echter zelf dat zij niet het brein achter de originele hack waren.

Het paar zou verschillende technieken hebben gebruikt om de gestolen Bitcoin wit te wassen, waaronder het opsplitsen van transacties in duizenden kleinere transacties om traceerbaarheid te voorkomen, het gebruik van darknet-markten en het omzetten van de gestolen Bitcoins in andere soorten cryptovaluta zoals Monero (XMR). De verklaring noemde ook de darknet-markt AlphaBay als platform dat naar verluidt door het paar werd gebruikt.

Kort nadat de inbeslagname was gedaan, zei Bitfinex in een verklaring dat het zou samenwerken met het DOJ om te proberen de in beslag genomen BTC terug te krijgen. Het zei dat als het erin slaagt de gestolen Bitcoins te herstellen, het investeerders zal terugbetalen in zijn UNUS SED LEO-token. Dit is meteen ook meteen de reden waarom LEO met ruim 40% steeg tot een hoogtepunt van ongeveer $7.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!