Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.

Robinhood is het volgende mikpunt van de Amerikaanse SEC

De populaire handelsapp Robinhood heeft in zijn recente 10-K indiening bekendgemaakt dat het in december 2022 een onderzoeksbevel heeft ontvangen van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Het bevel vroeg om informatie over de cryptocurrency-listings, bewaring van cryptocurrencies en platformoperaties van Robinhood.

Het bevel komt na een turbulent jaar op de cryptocurrency-markt, met verschillende belangrijke handelsplaatsen en uitleenplatforms die faillissement hebben aangevraagd, waaronder FTX en Three Arrows Capital (3AC). Ook de aandelenkoers van Robinhood werd beïnvloed in november 2022, toen deze met 18% daalde op de dag dat FTX alle niet-fiat klantopnames van zijn platform stopte.

De beleidslijnen en procedures van Robinhood zijn ontworpen om de waarschijnlijkheid te beoordelen dat een bepaalde cryptocurrency onder toepasselijke wetgeving als effect kan worden beschouwd. Robinhood heeft echter verklaard dat deze beoordelingen geen definitieve juridische beslissingen zijn, waardoor het bedrijf kwetsbaar blijft voor juridische of regelgevende actie als een cryptocurrency die door zijn platform wordt ondersteund, wordt beschouwd als een effect onder de Amerikaanse wetgeving.

Mocht de SEC of een rechtbank bepalen dat alle cryptocurrencies die door Robinhood’s platform worden ondersteund effecten zijn, kan het bedrijf worden weerhouden van het faciliteren van de handel in cryptocurrencies. Het blijft echter de vraag hoe dit onderzoeksbevel de cryptocurrency-activiteiten van Robinhood zal beïnvloeden. Het bevel dient als een herinnering aan de regelgevingsrisico’s die gepaard gaan met de snel bewegende en evoluerende crypto-markt.

Dit is verre van het eerste conflict van het bedrijf met de formidabele toezichthouder. Eind 2020 heeft de SEC Robinhood Financial aangeklaagd omdat het herhaaldelijk valse verklaringen heeft afgelegd. Ook had het nagelaten de ontvangst van betalingen van handelsfirma’s bekend te maken voor het doorsturen van klantorders naar hen.

De SEC beweerde dat Robinhood klanten heeft misleid tussen 2015 en eind 2018 in communicatie over zijn grootste inkomstenbron. Vervolgens stemde Robinhood ermee in $65 miljoen te betalen om de aanklachten te schikken zonder de bevindingen van de SEC toe te geven of te ontkennen. Ondertussen heeft Robinhood kunnen profiteren van de Doge-hype in 2021 en heeft de lijst met beschikbare cryptocurrencies op zijn platform aanzienlijk uitgebreid.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!