Solana telefoon ‘Saga’ een van de moonshots, aldus Yakovenko

Anatoly Yakovenko, mede-oprichter van Solana Labs, sprak gisteravond op Disrupt, de jaarlijkse wereldwijde startup-conferentie van TechCrunch. Hij liet hier doorschemeren dat Saga, de nieuwe smartphone van Solana, een nieuw alternatief zal bieden voor de huidige bedrijfsmodellen die worden gebruikt door bijvoorbeeld Google en Apple.

Yakovenko beschreef Saga als een experiment dat goedkoop genoeg is om te proberen. Een moonshot, aldus Yakovenko. Hij voegde eraan toe dat het een uitdaging zou kunnen vormen voor de huidige huurmodellen die worden gebruikt door Google en de app-winkels van Apple, die beide 30% aan inkomsten van ontwikkelaars kunnen opnemen. Hij zei het volgende:

“Ze zijn gebouwd rond een huurzoekend model waarbij alle inhoud eigendom is van de maker en jij als gebruiker het huurt. Als je een video van Amazon koopt, ben je niet echt de eigenaar; iedereen realiseert zich dat je de video niet bezit.”

Solana (SOL) heeft een jaar achter de rug waarin er een enorme groei is geweest, maar de periode wordt ook gekenmerkt door vele netwerkstoringen. Hij merkte daarnaast op dat Solana geen hoog koopvolume voor Saga verwacht en gaf aan blij te zijn met verkopen tussen 25.000 en 50.000 eenheden in 2023.

Solana kondigde in juni Saga aan naast de Solana Mobile Stack (SMS) softwarekit, een hulpmiddel voor het ontwikkelen van native Android mobiele apps, wallets en games, samen met een gedecentraliseerde app store. De telefoon zelf is voorzien van een Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1-processor, een 6,67-inch OLED-scherm, 12 GB RAM en 512 GB interne opslag. Het apparaat zal volgend jaar in het eerste kwartaal voor ongeveer $1.000 worden verkocht.

Het ontwikkelen van crypto-ready smartphones is echter al een keer eerder geprobeerd. Samsung en HTC deden pogingen, maar het leek niet te klikken met een massapubliek. Hoewel fabrikanten, waaronder HTC en Samsung, smartphones hebben gelanceerd met crypto-functies, waaronder ingebouwde hardware-wallets, wil Solana nog een stap verder gaan.

Een van de belangrijkste verkoopargumenten van het Saga-apparaat is de volledige integratie met de Solana Mobile Stack, die een vlottere toegang tot crypto-wallets, naadloos gebruik van Solana Pay en toegang tot applicaties die op Solana zijn gebouwd, inclusief games, DeFi-apps en NFT-markten mogelijk zal maken.

De Solana Mobile Stack is niet exclusief voor de Saga-telefoon, maar als Android-telefoonfabrikanten zoals Google en Samsung willen meedoen, zullen ze de software moeten adopteren en aanpassen om volledige functionaliteit op hun eigen apparaten mogelijk te maken.