Turkije wil via het hosten van DevCon van Istanbul een crypto-hub maken

De mensen achter het crypto-ecosysteem in Turkije zijn erg enthousiast om van Istanbul, het zakelijke centrum van Turkije, de thuisbasis te maken van de wereldwijde hype rond Ethereum (ETH). De ontwikkelaars achten de huidige bear-markt als een goede kans om hieraan te bouwen.

Turkije is een van de meest actieve landen in crypto en blockchain, waarvan de interesse verder gaat dan de bewegingen van de markt. Het land telt een aanzienlijke grote groep crypto-investeerders en daarnaast zijn universiteitsclubs, Web3-startups, blockchain-ontwikkelaars en academici. Eerder werden er al grote belangrijke evenementen in Istanbul georganiseerd zoals ETHIstanbul, Blockchain Economy Istanbul en Istanbul Blockchain Week.

Net als in de rest van de wereld is er sprake van inflatie in Turkije. De inflatiecijfers in het land zijn echter vele malen hoger dan in de meeste andere landen. Volgens econoom Erkan Öz is de hoge inflatie een belangrijke motor achter de groeiende interesse van Turkije in crypto-activa:

“Veel mensen in Turkije denken dat ze binnen het klassieke financiële systeem geen auto of huis meer kunnen kopen. Om deze reden neemt de interesse in crypto-assets dagelijks toe.”

Ook merkte hij op dat de adoptie van crypto nog niet volledig moet worden vertaal naar blockchain-startups of -projecten. Er is namelijk nog geen sprake van een gezonde set aan regels om aan de behoeften van het ecosysteem te voldoen. Öz voegde eraan toe:

“Turkije moet zo snel mogelijk een juridische infrastructuur opzetten die zowel investeerders beschermt als blockchain- en crypto-activa ondersteunt.”

Het crypto-ecosysteem heeft een nieuwe ambitie om de maximalisten van Bitcoin (BTC) te verenigen met Shibarmy (SHIB) en de DevCon7, de grootste conferentie voor het Ethereum-ecosyteem, en naar Istanbul te brengen. Deze beweging kreeg ondersteuning van lokale mensen in sleutelposities en bereikte in korte tijd een grote massa.

De crypto-adoptie groeit snel in Turkije, maar op het gebied van startups en ontwikkelaars loopt het land echter achter. Turan Sert, auteur van twee Turkse boeken over blockchain en gedecentraliseerde financiën (DeFi), zei het volgende:

“We zijn laat begonnen, maar we groeien snel. De belangrijkste reden hiervoor zijn studentenclubs: het succes van studentenclubs in het buitenland en hun weerklank in Turkije.”

Volgens Sert heeft het succes van op crypto en blockchain gerichte studentenclubs bij buitenlandse evenementen grote gevolgen gehad en heeft het bijgedragen aan de toename van het aantal ontwikkelaars in Turkije.

Dit jaar wordt DevCon gehouden tussen 11 en 14 oktober in Bogota, Colombia. Tansel Kaya, een academicus aan de Kadir Has University en de CEO van Mindstone, benadrukte hoe belangrijk het is om het evenement naar Turkije te brengen voor getalenteerde studenten die niet in de gelegenheid zijn om dergelijke evenementen bij te wonen. Zij legde het volgende uit:

“We willen dat onze softwareontwikkelaars en studentengemeenschappen in Turkije de namen in DevCon-evenementen ontmoeten, maar het is niet altijd gemakkelijk om naar het buitenland te gaan. Als we niet naar buiten kunnen, moeten we ze hierheen brengen.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!