Turkije werkt aan extra conctrole over de cryptocurrency-markt

De Turkse autoriteiten werken naar verluidt aan een conceptwetsvoorstel om extra controle over de cryptocurrency-markt in te stellen. De wetgeving richt zich ook op cryptocurrency-beurzen, aangezien ze minimaal 100 miljoen lira ($6,1 miljoen) aan kapitaal moeten hebben om op binnenlandse bodem te kunnen opereren.

Regelgeving onderweg?

Turkije en cryptocurrencies zijn de afgelopen jaren een controversieel paar geweest. Enerzijds heeft de regering een negatief standpunt ingenomen ten aanzien van cryptocurrencies, echter aan de andere kant verschuift een toenemend deel van de lokale bevolking geleidelijk hun focus naar Bitcoin (BTC) en altcoins vanwege de stijgende inflatie in het land.

Volgens een Bloomberg-rapport zal de regerende AK-partij van president Erdogan zich specifiek richten op de industrie door in de komende weken een crypto-regelgevingswet in te voeren. De aanvullende wetgeving moet de ambtenaren macht geven bij het monitoren van de markt. Ze overwegen ook om personen te belasten die cryptocurrencies kopen. Het blijft echter onduidelijk of deze stap wordt genomen en wat het belastingpercentage zal zijn.

Lokale platforms voor digitale activa vormen de primaire focus van het ontwerpwetsvoorstel, aangezien de autoriteiten van mening zijn dat ze ten minste $6,1 miljoen aan kapitaal moeten hebben om hun bedrijfsactiviteiten uit te voeren. Ondertussen moeten buitenlandse beurzen filialen oprichten die in Turkije kunnen worden belast.

Vervolgens kunnen de autoriteiten binnenlandse investeerders de mogelijkheid bieden om hun digitale activa op te slaan bij lokale banken in het land om frauduleuze activiteiten te voorkomen.

De komende regels zijn bedoeld om het crypto-ecosysteem van Turkije te versterken. Vorig jaar ging de CEO van Thodex (een lokale beurs met bijna 400.000 klanten) – Faruk Fatih Ozer – er vandoor met tot $2 miljard aan gebruikersgeld. Het platform bleef enkele dagen gesloten, terwijl sommige geruchten aangaven dat de schuilplaats van de directeur mogelijk in Albanië zou zijn.

Zouden crypticurrencies het land kunnen redden?

De financiële toestand van Turkije is op zijn zachtst gezegd zorgwekkend. De nationale munteenheid van het land blijft verzwakken ten opzichte van de euro, aangezien de inflatie van de consumptieprijzen op jaarbasis 60% overschreed.

Als zodanig is het geen wonder dat sommige lokale bewoners op zoek gingen naar andere alternatieven om hun rijkdom te behouden in tijden van monetaire crisis.

En hoewel goud de favoriete keuze van Turken blijft, zijn Bitcoin en Tether de afgelopen jaren ook naar voren gekomen. Het is echter vermeldenswaard dat de regering er onlangs bij mensen op aandrong om hun spaargeld voor edelmetaal te gebruiken om het banksysteem te ondersteunen.

Het is niet verwonderlijk dat Michael Saylor van MicroStrategy de Turken adviseerde om hun werkkapitaal om te zetten van de lira naar de dollar als ze willen “overleven” en al hun rijkdom in Bitcoin willen verdelen als ze willen “gedijen”.