Uruguay

Uruguay stelt wet voor om virtuele activa apart te categoriseren

De uitvoerende macht van Uruguay heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee de centrale bank van het land legaal toezicht kan houden op virtuele activa. Dit meldde El Observador, een lokale krant, op 8 september.

Het wetsvoorstel stelt voor om aanbieders van virtuele activa in een nieuwe categorie van bedrijven te plaatsen. Deze bedrijven zouden dan verantwoordelijkheid afleggen aan de Superintendent of Financial Services (SSF), die deel uitmaakt van de centrale bank van Uruguay, aldus de krant.

Aanbieders van virtuele activadiensten worden gedefinieerd als entiteiten die op professionele wijze regelmatig virtuele activadiensten aanbieden aan derden. De bewaring en uitwisseling van virtuele activa onder elkaar of het fiatteren van valuta valt hieronder.

Het wetsvoorstel zou vereisen dat “alle entiteiten die met virtuele activa werken” in Uruguay onderworpen zijn aan wereldwijde antiwitwasnormen, ongeacht of ze deel uitmaken van het financiële systeem van het land. El Observador legt uit dat het wetsvoorstel ook de effectenmarktwet van Uruguay zou updaten om crypto-activa onder de definitie van effecten te plaatsen.

Het is momenteel nog onduidelijk of het wetsvoorstel door de Algemene Vergadering van Uruguay kan komen. De Senaat en de Kamer van Afgevaardigden moeten namelijk akkoord gaat voordat de uitvoerende macht kan doorgaan met het wettig invoeren van de wet.

De centrale bank van Uruguay definieert volgens de tekst van het wetsvoorstel virtuele activa als een virtuele weergave van waarde contractuele rechten die elektronisch kunnen worden opgeslagen, overgedragen en onderhandeld via gedistribueerde ledgertechnologie (DLT) of vergelijkbare technologieën. Blockchain valt hierbij binnen de bredere DLT-categorie.

verder beschrijft het wetsvoorstel verschillende classificaties van virtuele activa. Enkele hiervan zijn virtuele activa-effecten, virtuele activa van nut, stabiele virtuele activa zoals stablecoins, virtuele valuta’s van centrale banken (CBDC’s) en virtuele activa van exchanges zoals Bitcoin en Ethereum.

Uruguay was een van de landen die voor het eerst een proefproject voor virtuele valuta van de centrale bank onderzocht in 2017. Tot nu toe heeft het land echter geen specifieke regelgeving aangenomen.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN