ECB verkiest CBDC’s boven BTC en stablecoins

In een onderzoek dat recent is uitgebracht naar het kiezen van de beste grensoverschrijdende betalingsmethode, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) verklaard dat digitale valuta’s van de centrale bank (CBDC’s) tot winnaars zijn verkozen. De andere keuzes waren bankieren, Bitcoin (BTC) en stablecoins.

Het onderzoek heeft de titel “Towards The Holy Grail of Cross-border Payments” en verwees naar BTC als de meest prominente niet-gesteunde crypto-activa. Het verduidelijkte echter wel de keuze voor een CBDC en de positieve houding van de ECB ten aanzien van blockchain-technologie. De ECB fungeert als centrale bank voor de 19 lidstaten van de Europese Unie die de euro hebben omarmd en de ECB heeft baat bij het bepalen van de optimale grensoverschrijdende betalingsmogelijkheid.

Uit het onderzoek blijkt dat de onderliggende technologie van BTC, in het bijzonder Proof-of-Work (PoW), duur en verspillend is samen met de schaal- en snelheidsproblemen. Ook gaf de ECB aan dat BTC faalt als het gaat om tijdige upgrades, Taproot en Lightning Network om de prestaties van het netwerk te verbeteren. Verder schreef de ECB het volgende:

“Sinds de vereffening in het BTC-netwerk slechts om de 10 minuten plaatsvindt, zijn waarnemingseffecten reeds materialiserend op het moment van de vereffening, waardoor BTC-betalingen werkelijk gecompliceerd maken.”

De ECB erkent dat CBDC’s een betere keuze zijn voor grensoverschrijdende betalingen vanwege de superieure compatibiliteit met valutaconversies. Het behoud van monetaire soevereiniteit en de eenvoud van directe betalingen via tussenpersonen zoals centrale banken zijn twee belangrijke voordelen die in dit verband worden opgemerkt.

Europa is momenteel haast aan het maken om zijn CBDC te lanceren en de Europese Commissie is van plan om het CBDC-voorstel begin 2023 te presenteren. Fabio Panetta, lid van de raad van bestuur van de ECB, sprak in maart over het belang van online en fysieke winkels die CBDC’s in het land accepteren.

De gouverneur van de Australische centrale bank, Phillip Lowe, zei aan de andere kant dat een privé-oplossing beter zal zijn voor cryptocurrencies zolang deze worden gereguleerd door wetten en staatssteun.