Ethereum Nieuws

Vitalik Buterin stelt oplossing voor om Ethereum ultraveilig te maken

Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum (ETH), heeft een oplossing voorgesteld om een ​​ultraveilige blockchain te bouwen. In een reactie op het klassieke debat over optimistic rollups versus ZK-rollups, stelde Buterin een hybride model voor dat het beste van twee werelden kan combineren.

Het debat tussen rollups

Rollups zijn layer-2-oplossingen die tot doel hebben de schaalbaarheid van een blockchain te verbeteren. Rollups kunnen een aantal transacties combineren tot één en de uiteindelijke status posten. Momenteel kan Ethereum op zijn best ongeveer 20-30 TPS aan. Rollups kunnen de snelheid van transacties meervoudig verbeteren.

Er zijn twee hoofdtypen rollups: optimistic rollups en ZK-rollups. Optimistic rollups hebben een pessimistisch karakter dat gelooft dat alle transacties correct zijn totdat het tegendeel is bewezen. Ze combineren alle transacties in één zonder hun authenticiteit te controleren. Vervolgens laten ze een periode toe voor iedereen om de authenticiteit te betwisten. Aan de andere kant controleren ZK rollups de authenticiteit van elke transactie. Hoewel ZK-proofs veiliger zijn, zijn ze echter vaak duur om te genereren. Vitalik Buterin probeert dit probleem op te lossen.

Het voorgestelde plan van Vitalik

Buterins plan combineert het beste van twee werelden. Hij stelde voor om een ​​rollup te bouwen die optimistic rollups en ZK-rollups zou combineren. Volgens zijn plan zou een blockchain een blok publiceren. Dan zou de keten 24 uur wachten om een ​​uitdaging in te dienen. Als er geen uitdaging is voor het blok, wordt een ZK-SNARK, een soort ZK-proof, gepubliceerd.

Als de authenticiteit van een transactie wordt betwist, wordt de beslissing genomen door te overleggen tussen de optimistische rollup, zero knowledge rollup en algehele blockchain-governance. Eventuele geschillen tussen optimistische rollup en ZK rollup zullen worden opgelost door de governance.

Rollups zijn momenteel een zeer hot topic in het Ethereum-ecosysteem. Polygon (MATIC) heeft zojuist een op kennis gebaseerde EVM gelanceerd die compatibel zou zijn met elk smart contract dat ook compatibel is met het Ethereum-mainnet. Na de aankondiging van Polygon kondigden Matter Labs And Scroll ook hun zkEVM’s aan.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN