Polygon kondigt zero-knowledge EVM aan voor goedkopere transacties

Polygon (MATIC), een layer-2 schaaloplossing op de Ethereum-blockchain, heeft de lancering aangekondigd van Polygon zkEVM. zkEVM staat voor zero-knowledge Ethereum Virtual Machine, een layer-2 schaaloplossing dat is gericht op het verlagen van transactiekosten en het verbeteren van de schaalbaarheid.

De nieuwe zero-knowledge (ZK) scaling-oplossing, Polygon zkEVM, werkt in volledige compatibiliteit met bestaande op Ethereum (ETH) gebaseerde smart contracts, ontwikkelaarstools en wallets met behulp van zero-knowledge cryptografie-protocol, ook wel zk-proof genoemd. De zk-proof wordt gebruikt om meerder transacties te bundelen in groepen voordat deze als een enkele transactie naar de Ethereum-blockchain worden doorgestuurd.

Doordat er nu een mogelijkheid bestaat om meerdere transacties als een enkele transactie te verzenden, wat leidt tot lagere gasfees, kunnen de transacties worden opgesplitst tussen de verschillende afzenders die bij de transactie zijn betrokken. Hierdoor kunnen de transactiekosten worden verlaagd in vergelijking met het afzonderlijk verzenden via de Ethereum-blockchain.

Beleggers hadden in de afgelopen maanden te maken met een piek in de gasprijs als gevolg van on-chain transacties. Vervolgens daalde de gemiddelde gasprijs van Ethereum tot $1,57, dat sinds december 2020 niet meer werd gezien.

Polygon zkEVM is hierdoor goed gepositioneerd om de prijs van gas verder te verlagen. Polygon belooft snellere afwikkeling en veel betere kapitaalefficiëntie door de nieuw gelanceerde oplossing, wat bijdraagt ​​aan de gemakkelijke migratie van EVM-compatibele gedecentraliseerde applicaties (dApps) naar zkEVM.

Ook onthulde polygon dat de oplossing ook geschikt is voor het creëren van non-fungible tokens (NFT’s) en andere op blockchain gebaseerde applicaties. Polygon schat dat de zkEVM een kostenbesparing van 90% teweeg kan brengen in vergelijking met de layer-1-oplossing.

Sub-ecosystemen blijven maar oplossingen lanceren om de grote layer-1-protocollen zoals Ethereum (ETH) en Bitcoin (BTC) te verbeteren. Ondertussen ondersteunen interne ontwikkelaars de drive door op consensus gebaseerde upgrades te implementeren. De kernontwikkelaar van Ethereum, Tim Beiko, stelde laatst dat 19 september is uitgekozen als voorlopige datum voor de cruciale overgang van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS).

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!