Wat is THORChain (RUNE)?

THORChain is een gedecentraliseerd liquiditeitsprotocol waarmee activa kunnen worden uitgewisseld tussen verschillende blockchains, zoals Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) of Binance Smart Chain (BSC).

Voor het beheren van liquiditeit gebruikt THORChain het liquiditeitspoolmodel dat bekend is in protocollen zoals Uniswap of Bancor. In dit model vergrendelt de liquiditeitsverschaffer 2 activa in de liquiditeitspool. Dit biedt op zijn beurt liquiditeit voor handelaren die tussen deze twee activa willen handelen en een kleine vergoeding betalen, die wordt teruggegeven aan de liquiditeitsaanbieder.

Het protol wordt meestal geïnterpreteerd als cross-chain Uniswap (UNI). Dit is meestal een goede vereenvoudiging om het algemene idee achter het project te begrijpen, hoewel er enkele grote verschillen zijn tussen de twee protocollen, die we later zullen uitleggen.

THORChain geschiedenis

THORChain was oorspronkelijk een klein project in de Binance Hackathon van 2018. Het team achter THORchain zette hun onderzoek echter voort na de hackathon, maar besloot later dat jaar een deel van hun inspanningen op te schorten terwijl ze wachtten op enkele van de ontbrekende technologieën die nodig waren om een ​​volledig functionele gedecentraliseerde uitwisseling tussen ketens te creëren. Dit waren voornamelijk werkende implementaties van Tendermint en Cosmos (ATOM) SDK en TSS-drempel handtekening schema.

Toen het team de haalbaarheid van het product zag, besloot het een kleine seed-ronde te verzamelen en een proof of concept te bouwen voor een gedecentraliseerde uitwisseling op het THORChain-protocol genaamd Instaswap, dat later werd gedemonstreerd op de Cosmos Hackathon in Berlijn.

Toen, in juli 2019, kondigden ze hun eerste product op de markt aan: BEPSwap. Het belangrijkste doel van BEPSwap is om BEP2-activa-swap te realiseren en is beperkt tot de Binance Chain.

Ook in juli 2019 besloot het team om meer geld in te zamelen door een Initial Dex Offering op de Binance DEX te starten. De IDO ontving USD 1,5 miljoen aan inkomsten, wat voldoende was om de verdere ontwikkeling van het project te ondersteunen.

Het team, dat interessant genoeg besloot om grotendeels anoniem te blijven, zette zijn werk aan de overeenkomst voort, wat leidde tot een beperkte release van het mainnet in april 2021, genaamd het Multi-Chain Chaos Network of MCCN.

THORChain hoe werkt het?

De kern van het THORchain-protocol is een node-netwerk dat is gebouwd met Tendermint en de Cosmos SDK. Deze aanpak stelt het project in staat om een ​​aparte blockchain te creëren met zijn eigen consensus- en netwerk layer zonder al zijn elementen helemaal opnieuw te hoeven bouwen.

THORchain gebruikt het Tendermint BFT-model, zelfs als tot 1/3 van alle nodes begint te falen, kan het netwerk een consensus bereiken, wat erg belangrijk is omdat de nodes moeten samenwerken, zoals het vastleggen van transacties van andere blockchains.

Laten we een eenvoudig voorbeeld nemen om te zien hoe dit in de praktijk werkt:

  1. Stel dat een gebruiker bitcoins op het Bitcoin-netwerk wil inwisselen voor ethers op het Ethereum-netwerk.
  2. Gebruikers sturen standaard Bitcoin-transacties naar Bitcoin Vault, een Bitcoin-adres dat wordt beheerd door het THORchain-netwerk.
  3. De THORchain-node bewaakt het kluisadres om nieuwe transacties te bevestigen.

Om dit te bereiken, bestaat elk THORChain-node, ook wel THORNode genoemd, uit verschillende hoofdcomponenten. De belangrijkste zijn: services die de THORChain-blockchain zelf uitvoeren; volledige nodes van elke verbonden blockchain, zoals Bitcoin- of Ethereum-nodes; en Bifrost.

Het Bifrost-protocol fungeert als verbindingslaag tussen het THORChain-netwerk en andere netwerken zoals Bitcoin of Ethereum. Een van de belangrijkste verantwoordelijkheden is het bewaken van het kluisadres om inkomende transacties te vinden die later worden geconverteerd naar THORChain-getuigenistransacties.

De getuige-transactie wordt aanvankelijk geregistreerd als in behandeling – dit is een van de staten in de statusmachine. Nadat de meeste nodes het eens zijn over de status van de inkomende transactie, wordt de transactie naar de status ‘voltooid’ verplaatst.

4. Op dit moment is de bitcoin-storting van de gebruiker geregistreerd op de blockchain.

Een ander onderdeel van de uitwisseling is om Ether terug te sturen naar de gebruiker:

  1. Zodra de nieuwe inkomende transactie is voltooid, start het THORChain-protocol de uitwisseling. De uitwisselingstransacties worden geregistreerd op de blockchain en het Bifrost-protocol wordt opnieuw gebruikt – dit keer om ETH uit de uitgaande Ether Vault te halen.
  2. Gebruik de corresponderende chainclient (de Ethereum-client in ons voorbeeld), converteer deze uitgaande transactie van THORchain’s interne representatie naar een geldige transactie op de doelketen en zend deze uit naar het corresponderende netwerk.
  3. Op dit punt is de uitwisseling voltooid en krijgt de gebruiker eindelijk Ether in zijn Ethereum-portemonnee.

Hoewel dit eenvoudig klinkt, zijn er veel details om dit mogelijk te maken.

Tokenomics

THORChain is een project dat wordt aangedreven door cryptocurrency van RUNE. Dit is voordelig omdat het soepel kan verlopen en het ook de liquiditeitspool kan beheren die nodig is om het op te bouwen. Dit alles staat onder het motto dat op de website wordt vermeld, waaruit blijkt dat het nut ervan zijn waarde zal creëren en dat zijn waarde de kracht van zijn ecosysteem zal worden.

Het team achter het project verklaarde:

 “RUNE is de basisvaluta en moet worden voorzien van alle activa in de pool. Zonder zijn eigen valuta moet elk activum worden samengevoegd met alle andere activa, wat resulteert in honderden nieuwe pools voor een enkel nieuw activum. , Waardoor de vloeibaarheid wordt verdund.”

RUNE is aan te schaffen op meerdere exchanges, zoals Binance, KuCoin en FTX.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!