Bitcoin is vervuilend, maar komt Tesla hier nu pas achter?

Jullie hebben het vast allemaal wel meegekregen dat Tesla Motors besloten heeft om Bitcoin niet meer te accepteren als betaalmiddel voor het aankopen van auto’s, vanwege zorgen over het energieverbruik die gebruikt wordt om Bitcoin te minen.

Dit nieuws is ingeslagen als een bom en heeft ervoor gezorgd dat de Bitcoin koers de afgelopen dag/nacht een flinke daling te verduren heeft gekregen. De munt daalde van $54.600 naar een dieptepunt van $47.140. Sindsdien is de koers echter weer wat hersteld en heeft staat op het moment van schrijven op $50.166.

De aankondiging vanuit Tesla is opmerkelijk te noemen, aangezien het energieverbruik van BTC niet echt een geheim is. Hoewel de industrie aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt bij het adopteren van groene stroom, is er in de maanden sinds de aankoop van Tesla geen wereldschokkende onthulling geweest die zou wijzen op een groter energieverbruik. Zo gaf de CEO van Legermatic, Luke Sully, het volgende aan:

“Het is moeilijk te begrijpen hoe dit probleem niet werd vastgesteld tijdens hun eerste due diligence-proces. Voor mij lijkt de timing van de aankondiging willekeurig. Dit nieuws is niet nieuw of verrassend, maar dwong de prijs toch met 17% te dalen. Het toont echt de enorme informatieasymmetrie in deze branche aan en de te grote rol die Musk speelt bij het beïnvloeden van de prijs van Bitcoin. Deze problemen zullen particuliere beleggers consequent opvallen.”

Tevens wees Edan Yago, mede-oprichter van DeFi-protocol Sovryn, erop dat de inherente mobiliteit van Bitcoin-mining betekent dat het de schoonste en meest efficiënte energie kan opsporen, en soms winstgevend geld kan verdienen met overtollige productie die nergens anders heen kan.

Musk’s dubbele standaard

Sully gaf verder aan dat er een dubbele standaard is als het gaat om de crypto-ethiek van Musk, wijzend op zijn promotie van Dogecoin, “een zeer speculatieve en bubbelgevoelige munt die niet wordt geleid door dezelfde ethische zorgen die hij nu laat zien op Bitcoin, daarom is het enigszins een dubbele standaard.”

Hij vervolgde met:

“Gezien het feit dat Tesla emissiekredieten verkoopt, is het absoluut een verkeerde boodschap voor Musk om het gebruik van Bitcoin als betalingsmechanisme te omarmen wanneer het gebruik van fossiele brandstoffen zo duidelijk is. Het voelt echter discretionair aan; we hebben niets van Tesla gehoord over andere industrieën waarin ze actief zijn en die fossiele brandstoffen gebruiken.”

Onderzoek naar de toeleveringsketen van Tesla toont aan dat het ongelooflijk afhankelijk is van zeldzame aardmetalen afkomstig uit China, dat ook geen goed aangeschreven milieuprestaties heeft voor zijn mijnbouw.

ProBit

Zo heeft het land moeite om delen van vervuild grondwater en bodem schoon te krijgen, terwijl het ook strijdt met de stijgende kankercijfers van omwonenden, die het gevolg zijn van de toegenomen vraag naar zeldzame-aardemineralen zoals europium, terbium en thulium die nodig zijn om batterijen te produceren, en andere componenten die in de voertuigen van Tesla worden aangetroffen. Zo meldde Yale Environment 360 in 2019 het volgende:

“Alles, van computers tot röntgenmachines en vliegtuigmotoren, heeft één of meer zeldzame aardelementen nodig voor magneten, lenzen en andere functies. Technologiebedrijven van Apple tot Huawei tot Tesla zouden het moeilijk hebben om hun groeitraject voort te zetten als de levering van zeldzame aardelementen… te duur zou worden.”

Hoe dan ook, is het natuurlijk opvallend te noemen dat het Tesla nu pas opgevallen is dat Bitcoin veel energie zou verbruiken, terwijl deze ’tekortkomingen’ al jaren bekend zijn in de markt. Daarnaast zijn er tegenwoordig steeds meer ontwikkelingen in de markt die ervoor zorgen dat Bitcoin-mining steeds meer hernieuwbare energie gaat gebruiken.

Bitcoin-mining wordt steeds groener

Naarmate meer van de hash-kracht van de wereld naar Noord-Amerika verhuist, hebben investeerders belangstelling getoond om het hydro-elektrische netwerk van het continent te benutten als een energiebron voor Bitcoin-mining. Het continent herbergt ook veel verweesde energie. Dit komt omdat mensen dorpen verlaten en zogenaamde boomtowns komen en gaan, waardoor functionele energienetten beschikbaar worden.

Een voorbeeld van een bedrijf dat inspeelt op de vraag naar koolstofvriendelijke Bitcoin is Gryphon Digital Mining, dat onlangs een Series A-ronde van $14 miljoen sloot, waarvan institutionele beleggers bijna een derde kochten. Tevens heeft Gryphon een ‘blue-chip’-bestuur dat talent heeft gepocheerd van zowel FANG als Disney en NASDAQ.

Het bedrijf haalt stroom uit het waterkrachtnetwerk in de staat New York. CEO Rob Chang vertelde Blockworks dat het bedrijf waarschijnlijk in het bovenste kwart wereldwijd staat voor goedkope elektriciteitskosten, waardoor het een concurrentievoordeel heeft voor de mining. Hij zei het volgende:

“We kunnen een 100% koolstofvrije hernieuwbare energiebron bieden die nog steeds concurrerend Bitcoin kan delven. We zijn 100% toegewijd aan ESG, in tegenstelling tot eentje die toevallig op de juiste plaats en het juiste moment is.”

Chang merkte verder op dat er Bitcoin-mining-bedrijven zijn die hebben gezegd dat ze momenteel groene energie gebruiken, maar niet noodzakelijkerwijs toegewijd zijn om in de toekomst zo fulltime te zijn, wat betekent dat als er zich een kans op aardgas voordoet, ze dat nog steeds kunnen doen. Dit is het bedrijf niet van plan om te doen.

“We hebben besloten dat we die bronnen niet eens in overweging zullen nemen”, zei Chang, maar merkte op dat het bedrijf openstaat voor het “volledige spectrum” van groene stroomopwekking, inclusief zonne-, wind-, geothermische en potentieel nucleaire energie.

“We zijn geen greenwashing”, voegde Brittany Kaiser, een van de bestuursleden van het bedrijf, toe. “We gebruiken geen vuile stroom en kopen vervolgens koolstofkredieten of -compensaties om goed te maken wat we hebben gedaan. We gaan vanaf het begin voor 100% schoon.”

Kaiser, een voormalige medewerker van Cambridge Analytica, en een van de onderwerpen van de Netflix-documentaire The Great Hack, zegt dat haar primaire rol is om samen te werken met toezichthouders en politici om hen te helpen begrijpen dat de industrie geen bedreiging vormt voor klimaatakkoorden of CO2-doelbeleid.

De strekking die we uit dit verhaal kunnen halen, is dat het begrijpelijk is dat Tesla Motors zich zorgen maakt over het energieverbruik van Bitcoin, echter zou het dit al geweten moeten hebben voordat het aankondigde dat het Bitcoin zou gaan accepteren. Het is dan ook de vraag waarom de elektrische autofabrikant nu pas tot de conclusie is gekomen dat Bitcoin te vervuilend is om te gaan ondersteunen. Zijn ze bezweken onder de druk van investeerders? Of zit er iets anders achter?

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!