Chinese commerciële banken testen digitale wallet voor aankomende CBDC

De nationale digitale valuta vanuit de Chinese centrale bank (CBDC) nadert de langverwachte lancering, aangezien nieuwe rapporten aangeven dat meerdere lokale commerciële banken zijn begonnen met het testen van een digitale portemonnee die is gekoppeld aan de CBDC.

Chinese banken testen digitale portemonnee voor CBDC

In de laatste gang van zaken met betrekking tot de CBDC van China, beweerde een rapport van Reuters dat verschillende grote – door de staat beheerde – commerciële banken de digitale portemonnee intern testen. Medewerkers van de banken zijn begonnen met het overboeken van geld en het doen van betalingen, inclusief het betalen van rekeningen.

Door deze tests uit te voeren, laten de commerciële banken zien dat ze het eens zijn met de recente verklaring van de People’s Bank of China (PBoC), waarin het aandrong op snellere ontwikkeling en versterkte promotie op de noodzaak van een digitale valuta.

Kort nadat de PBoC die opmerking had gemaakt, deelde een voormalige Chinese bankier een soortgelijke mening. Zo zei Wang Yongli, voormalig vice-president van Bank of China, dat China de CBDC zou kunnen positioneren als vervanging voor M0 (contant geld in omloop). Yongli, de huidige directeur van het Haixia blockchain-onderzoeksinstituut, merkte echter ook op dat het zich niet mag beperken tot dergelijke vervangingen, omdat het risico’s voor zijn marktconcurrentievermogen kan opleveren.

De directeur van de in Shanghai gevestigde Digital Renaissance Foundation, Cao Yin, benadrukte daarentegen enkele risico’s in het geval van een snelle vervanging van de M0:

“De natie heeft nog steeds kasreserves nodig en er zijn gebruiksscenario’s waarin het gebruik van contant geld nog steeds standhoudt, vooral onder de oudere bevolking.”

Amerika kan wereldmacht verliezen

In een eerder artikel op onze website zei de mede-oprichter en uitvoerend voorzitter van Ripple, Chris Larsen, dat het langzame handelen van de Verenigde Staten, wat betreft het experimenteren, implementeren en reguleren van de blockchain– en cryptocurrency-industrie, desastreus zou kunnen zijn voor het land.

Hij gaf aan dat China duidelijk voorloopt op de VS als het gaat om het adopteren en investeren in blockchain en digitale valuta. Terwijl de twee landen een technologische koude oorlog ingaan, kan China’s toekomstige controle over het wereldwijde financiële systeem verwoestend zijn voor de financiële macht die de VS vandaag de dag heeft, zei Larsen.

Hij waarschuwde verder dat China in een dergelijk geval de macht van Amerika kan beperken om defensiebetalingen aan zijn bondgenoten te doen of Amerikaanse banken en bedrijven, met een lage “Chinese sociale kredietscore”, kan blokkeren en de afwikkelingstijd voor hun betalingen kan controleren.

Zelfs als er een kleine kans was dat China dit zou kunnen doen, moet de VS het in de gaten houden en ervoor zorgen dat ze op dit gebied betrokken zijn om sterke concurrentie voor het land te creëren, concludeerde Larsen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!