India gaat wellicht cryptocurrencies opnieuw verbieden

Volgens recente rapporten heeft het ministerie van Financiën in India voorgesteld om cryptocurrencies te verbieden. Deze stap komt slechts drie maanden nadat het hooggerechtshof van het land het verbod van de centrale bank van het land, Reserve Bank of India (RBI), heeft ingetrokken.

Wel of geen verbod?

Een artikel van een lokaal nieuwsmedium in het land meldde dat het Indiase ministerie van Financiën een nota had gestuurd voor interministerieel overleg over cryptocurrencies. Na dit overleg zal het voorstel eerst gepasseerd moeten worden door het kabinet en vervolgens door het parlement.

Als het met succes wordt geïmplementeerd, kan het effectief omgaan met cryptocurrencies, in welke vorm dan ook, in het land verbieden. Mensen die bekend zijn met de kwestie hebben de nota in verband gebracht met een wetsontwerp dat in juli 2019 uitgegeven werd, die vooral erg negatief was voor crypto-handelaren en -investeerders.

Het voorstel luidde toen:

“Een boete van maximaal 25 biljoen roepies (3,3 miljoen dollar) en een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar voor iedereen die erin handelt.”

Volgens Amit Maheshwari, partner bij AKM Global, mag dergelijke wetgeving niet worden aangenomen. Hij beweerde dat het het:

“Illegaal zou maken om cryptocurrencies aan te houden, te verkopen, uit te geven, over te dragen, te minen of te gebruiken en, als het in zijn huidige vorm zou worden aangenomen, de crypto-industrie in India volledig zou uitroeien.”

De crypto-markt floreert in India

Zoals wij in maart 2020 al meldde, besloot het Indiase hooggerechtshof het controversiële verbod, van de Reserve Bank of India (RBI) op banken die met crypto-gerelateerde bedrijven zaken deden, op te heffen.

Vervolgens volgde een officieel statement van de bank dat het verbod niet meer geldig was.

Dit had uiteraard een erg positieve invloed op de crypto-markt in India. Terwijl sommige grote bedrijven besloten om hun investeringen en aanwezigheid in de regio te vergroten, floreerden andere lokale bedrijven en beurzen. Enigszins niet verrassend steeg de vraag en het handelsvolume voor cryptocurrencies bijna onmiddellijk.

Volgens de populaire monitoringbron Coin Dance zag de peer-to-peer (P2P) -uitwisseling Paxful vorige week een ATH op het gebied van handelsvolume.

Bron: Coin Dance

Daarnaast zagen grote beurzen, zoals OKEx, Kraken, Bitstamp en Bitfinex, een flinke stijging in het aantal bezoekers vanuit India.

Bron: similarweb.com

Een onderzoek, samengesteld door OKEx en Coinpaprika, concludeerde dat door de omkering van het verbod “de algehele markt voor cryptocurrency in India weer welvarend is geworden, en wordt vooral weerspiegeld in het handelsvolume van de beurzen.”

Dit betekent, als het land inderdaad doorgaat met het toepassen van een effectief verbod op het omgaan met digitale activa, de gevolgen voor lokale handelaren, investeerders en bedrijven aanzienlijk kunnen zijn. Laten we dus hopen dat het verbod er niet doorheen komt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!