Indiase centrale bank (RBI) geeft groen licht voor het aanbieden van bankdiensten aan crypto-bedrijven

Het hooggerechtshof in India heeft bepaald dat de Reserve Bank of India crypto-handelaren en cryptogerelateerde bedrijven bankdiensten niet kan onthouden. Dit volgens een artikel dat 26 mei geplaatst werd op India Times.

De opheldering van de centrale bank komt meer dan twee maanden na de uitspraak van het hooggerechtshof van 4 maart, waarin het verbod van de RBI op bankdiensten voor cryptogerelateerde ondernemingen werd vernietigd. In de tussentijd klaagden sommige crypto-handelaren dat ze nog steeds uit het banksysteem bevroren bleven.

In april 2018 heeft de RBI een schrijver rondgestuurd waarin bevolen werd dat alle entiteiten, die het heeft gereguleerd, geen diensten mogen verlenen aan personen of bedrijven die betrokken zijn bij virtuele valuta. Die beslissing leidde tot faillissementen bij verschillende lokale beurzen, waaronder Zebpay, Coinome, Koinex en Cryptokart.

Crypto-bedrijven vochten tegen het verbod van de rechtbank, waardoor het verbod van RBI uiteindelijk opgeheven werd. Het gerucht ging echter dat de RBI een herzieningsverzoek zou indienen bij de rechtbank en haar zou vragen van gedachten te veranderen.

De bank heeft echter nooit een verzoekschrift ingediend. Desalniettemin waren banken naar verluidt terughoudend om crypto-bedrijven plotseling banktoegang te geven. Medeoprichter van Unocoin, BV Harish, vertelde aan Economic Times:

“Bankiers hebben gezegd dat ze een nieuwe schrijver vanuit de RBI nodig hebben waarin staat dat er geen beperkingen meer zijn om bankrekeningen aan crypto-bedrijven te verstrekken.”

Om er zeker van te zijn dat banken de boodschap kregen, diende Harish op 25 april een ‘Right to Information query’ in en ontving hij op 22 mei een antwoord waarin werd bevestigd dat het verbod van april 2018 niet langer geldt.

Nu de RBI zich terugtrekt in haar jarenlange gevecht met crypto-beurzen, betekent dat India, de thuishaven van meer dan 1,3 miljard mensen, op het punt staat om massale onrust (positief) te creëren op de markt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!