Zuid-Korea gaat wellicht in 2021 starten met het belasten van Bitcoin

Zuid-Korea zal volgend jaar wellicht beginnen met het belasten van Bitcoin gerelateerde winsten en andere cryptocurrencies. Dit volgens een bericht van een lokaal mediaplatform.

De belasting is ook van toepassing op Bitcoin mining en inkomsten uit initiële muntaanbiedingen (ICO’s), indien deze door het parlement worden goedgekeurd.

Het wetsvoorstel

Het Ministerie van Economische Zaken en Financiën van Zuid-Korea heeft wijzigingen in de bestaande belastingwet voorgesteld om de cryptocurrency-industrie op te nemen, met steun van het ministerie van Informatie en Technologie.

In september zal het ministerie de amendementen indienen bij het parlement. Eenmaal goedgekeurd, zal de wet in 2021 in werking treden, waardoor autoriteiten de winst, die is gegenereerd door de verkoop van digitale activa voor contant geld, kunnen belasten. De handel tussen cryptocurrencies blijft belastingvrij, en ook als ze met verlies worden verkocht.

Een ambtenaar van het Ministerie van Strategie en Financiën zei het volgende:

“We zijn bezig met het herzien van vermogenswinstbelasting of andere inkomstenbelasting op winsten behaald door binnenlandse en buitenlandse investeerders bij de overdracht van virtuele activa.

De voorgestelde belastingwijziging zal in juli worden aangekondigd en in september aan de gewone vergadering worden voorgelegd.”

Nog niet zeker of het voorstel er doorheen komt

De Koreaanse regering heeft in het verleden al eerder, meest recentelijk in januari, geprobeerd Bitcoin te belasten, maar heeft de regels niet gehandhaafd. Dit kwam, naar verluidt, omdat verschillende ministeries het niet eens konden worden over de vraag of Bitcoin een activum was of niet. Lokale crypto-experts zijn van mening dat de voorgestelde wijzigingen hetzelfde lot zullen ondergaan.

Seung Seung-young, een onderzoeker bij het Korea Regional Tax Institute, vertelde de lokale krant E Daily dat de geplande wet, in zijn huidige vorm, niet waterdicht is, waardoor hij gevoelig is voor uitbuiting door investeerders. Hij zei:

“Als u zaken doet via een peer-to-peer-transactie, zonder naar een beurs te gaan, bestaat de mogelijkheid om belastingheffing te vermijden. Zelfs met IP-tracking, als er een groot aantal doelen zijn, zullen de administratieve kosten toenemen en zal het moeilijk zijn om dit elke dag te volgen.”

Kim Yong-min, voorzitter van de Korea Blockchain Association, merkt op dat het drie tot vier jaar zal duren voordat de overheid een juiste infrastructuur kan opzetten voor cryptocurrencies.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!