Microsoft Blockchain

Microsoft, EY en ConsenSys lanceren Baseline protocol

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Het is tijd voor grote bedrijven om de public chains te omarmen als een coördinatie-instrument, in plaats van als een plek om grootschalige financiële transacties uit te voeren. Dat is de mening van een trio van giganten in de blockchain-ruimte: EY, ConsenSys en Microsoft. Dit volgens een artikel dat gisteren op CoinDesk verscheen.

De groep heeft een nieuwe manier bedacht om het openbare Ethereum (ETH) mainnet te gebruiken om de interne systemen van bedrijven te verbinden voor resourceplanning. Ze noemen het het Baseline Protocol.

Ethereum als middleware

Het gebruik van Ethereum als een soort berichtgerichte middleware, in plaats van een gegevens repository met de waarheid, is een nieuwe benadering. Sommige mensen vinden het misschien zelfs saai, zei John Wolpert, hoofd van Web3Studio bij ConsenSys.

Hij zei het volgende:

“Het gaat om het veranderen van het mentale model van recordsysteem naar middleware. Dat is een behoorlijk saaie manier om de blockchain te gebruiken. Ik denk dat we wel een beetje saaiheid kunnen gebruiken.”

Een nuttige analogie, zegt Wolpert, denk aan Ethereum als een ouderwetse berichtenbus, een soort berichtinfrastructuur die gedistribueerde systemen en interfaces verbindt. Ethereum biedt een zeer expressieve versie hiervan, die Wolpert graag de “Magic Bus” noemt.

Dit concept zou aantrekkelijk moeten zijn voor de belangrijkste beveiligingsfunctionarissen van grote ondernemingen, omdat hun kritieke gegevens allemaal binnen hun firewalls blijven, voegde hij eraan toe. En dan zijn er nog de honderden miljoenen dollars, die zijn besteed aan het integreren van grootschalige enterprise resource planning (ERP) en customer relationship management (CRM) -systemen.

Baseline protocol

In plaats van een algemene set tools te bouwen, heeft team Baseline ervoor gekozen om één specifieke use case op het gebied van inkoop te kiezen: het vergelijken en verifiëren van inkooporders en dergelijke. Deze records, en een deel van de daaraan verbonden bedrijfslogica, worden vervolgens tokenized.

De Baseline Protocol-code wordt later deze maand vrijgegeven en er wordt ook een technische bestuursgroep gevormd. De commissie zal onder meer EY, Microsoft, ConsenSys, Splunk, MakerDAO, Duke University, ChainLink, Unibright, Envision Blockchain, Neocova, Core Convergence, Provide en W3BCloud omvatten.

Wolpert zei het volgende:

“We kunnen het mainnet als gemeenschappelijk referentiekader gebruiken. Ik kan zeggen dat mijn inkooporder hetzelfde is als het record dat u van diezelfde inkooporder hebt. De bedrijfsregels die we gebruiken om dat record te transformeren, of gebruiken om nieuwe records te maken, worden door ons beiden op dezelfde manier uitgevoerd.”

Private DLT-model is gebrekkig

Maar al dit gepraat over tokens en publieke blockchains maakt het bedrijfsleven vaak nerveus. Het creëren van gedeelde onveranderlijke recordsystemen en het elimineren van kostbare verzoening is typisch het jachtterrein van particuliere blockchain-projecten.

Paul Brody, hoofd van blockchain bij EY, is van mening dat het private DLT-model fundamenteel gebrekkig is. Hij zei:

“We hebben lang geloofd dat private blockchains niet erg goed te schalen zijn, omdat het moeilijk is voor bedrijven om lid te worden van het privénetwerk van iemand anders. Er is inderdaad veel bewijs dat dit het grootste probleem is.”

Zero-knowledge proof maakt het mogelijk

Het grootste probleem is privacy: Blockchains onthullen gegevens. Maar zoals Wolpert opmerkt, is dit probleem gemeenschappelijk voor zowel openbare als particuliere ketens.

Hij zei het volgende:

“Blockchains zijn de digitale nudistenkolonies van IT, en een private blockchain is slechts een nudistenkolonie op een privéstrand.”

Het tokeniserende deel van het Baseline-systeem wordt gedaan met behulp van zero-knowledge proofs (ZKP’s), een manier om wiskundig te bewijzen dat u bekend bent met een geheim, zonder de attributen ervan te hoeven delen.

Brody legde uit dat er veel vooruitgang is geboekt met ZKP’s, verwijzend naar EY’s Nightfall-project en werk dat is gedaan binnen ConsenSys by Aztec, een in Londen gevestigde startup gericht op de technologie.

Baseline beheert tokens onder zero-knowledge met behulp van shield contracts, met de belangrijkste metagegevens met betrekking tot de off-chain opgeslagen tokens.

Maar blockchains en ZKP’s zijn niet goed schaalbaar. ZKP’s vereisen veel berekeningen en wanneer ze op openbaar Ethereum draaien, zijn er de kosten van gas die overwogen moeten worden.

EY heeft manieren onderzocht om ZKP’s samen te voegen om ze schaalbaar te maken en de kosten te verlagen om ze op blockchains zoals Ethereum te laten werken.

Brody zei het volgende:

“Er wordt veel FUD ingezet rond blockchain-schaalbaarheid. De waarheid is dat als ik vier minuten moet wachten op mijn transacties, de meeste ondernemingen het niet eens zullen merken.”

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN