japan

Gelekte transcript van Bitmain laat machtsstrijd zien

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Een transcript van een Bitmain-stafvergadering onthult een lelijke machtsstrijd binnen Bitmain (de grootste Bitcoin-mining organisatie ter wereld). Deze machtsstrijd leidde uiteindelijk tot het abrupt afzetten van mede-oprichter Micree Ketuan Zhan.

Het transcript, dat door CoinDesk gedeeltelijk verkregen en geverifieerd is, gaat over de urenlange bijeenkomst die op dinsdag bij het bedrijf gehouden werd. Daarin legde Jihan Wu, een mede-oprichter van Bitmain die het bedrijf startte met Zhan in 2013, alle werknemers uit waarom hij het nodig vond om zijn oude partner en voormalige co-CEO te ontslaan.

Na zijn afscheid van zijn functie in december 2018, keerde Wu dinsdag terug als voorzitter van het bedrijf en uitvoerend directeur van de dochteronderneming, Beijing Bitmain. Hij maakte onmiddellijk zijn aanwezigheid voelbaar.

Ontslagreden Zhan

Eerder op de dag meldde Wu het personeel dat Zhan, per direct, was ontslagen uit al zijn rollen. Tijdens de daaropvolgende bijeenkomst beschreef hij eind vorig jaar een ruzie tussen de twee directieleden.

Hij zei:

“Zhan escaleerde wat een meningsverschil over een gewoon bedrijfsbesluit zou moeten zijn tot een machtsstrijd.”


Wu zei in de vergadering dat hij en Zhan sinds 2015 regelmatig botsen. Het kwam echter tot een hoogtepunt in december 2018 toen Bitmain een grote ontslagronde ging uitvoeren. Wu drong aan op het ontslaan van medewerkers, terwijl Zhan aanvankelijk weerstand bood. Volgens Wu probeerden hij en drie andere oprichters van Bitmain Zhan over te halen een unaniem besluit te nemen hierover.

Wu en de anderen vonden het noodzakelijk om deze procedure door te zetten om het bedrijf te redden. Zhan was echter niet overtuigd en probeerde ander senior- en mid-level managementleden tegen het plan op te zetten, zei Wu. Dit lukte Zhan echter niet, omdat de meeste leden het plan steunden.

Wu zei in de vergadering van dinsdag:

“Iedereen weet dat het bedrijf in 2018 overal onnodige en haastige investeringen heeft gedaan aan onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten en tientallen en honderden mensen heeft aangenomen, zonder na te denken. Iedereen steunde de ontslagronde.”

Toch beval Zhan een tweede vergadering op 17 december, met het argument dat hij de enige CEO moest zijn en dreigde aandelenopties in te trekken voor degene die hem niet zou steunen.

Uiteindelijk mislukte de tweede poging van Zhan, zei Wu, maar de twee kwamen tot een akkoord om beiden af ​​te treden als co-CEO’s en Bitmain verder ging met de ontslagronde.

Wu zei het volgende in de vergadering:

“Ik weet dat Zhan een onzeker persoon is en bitter kan zijn. Ik koos ervoor om nog een stap terug te doen en hem de glorie-rol van voorzitter te laten vervullen.”

Bijna falliet

De onrust veroorzaakte echter serieuze verdeeldheid binnen het bedrijf en maakte de handelspartners van Bitmain bang, precies op het moment dat de cryptomarkt haar bodem bereikte, aldus Wu.

Wu ging verder met:

“Precies op die dag hadden we leveranciers die ons opriepen om crediteurenrekeningen te storten. De Bank of Beijing heeft al afgesproken om ons kredietlijnen te geven, maar dat werd de volgende dag afgebroken. Was het niet voor de bounce van de Bitcoin-prijs in de maanden daarna, was het bedrijf misschien niet in staat geweest om de winter van vorig jaar door te komen.”

2019 was niet geweldig voor Bitmain, zei Wu in de interne vergadering van dinsdag.

“Het marktaandeel van onze mining apparatuur daalt. De dominantie van onze miningpools neemt ook af.”

Oproepen naar het mobiele nummer van Zhan, evenals daaropvolgende sms-berichten waarin om commentaar werd gevraagd, werden niet beantwoord. Echter een rapport van Tencent News zei woensdag dat Zhan al advocaten is gaan benaderen, in een poging een rechtszaak tegen Bitmain aan te spannen.

Waanideeën

Wu en Zhan lijken zich te hebben bemoeid met wat Wu de ‘gekke’ ideeën van Zhan noemde, waaronder een verdubbeling van de kunstmatige intelligentie (AI) -activiteiten van het bedrijf.

Hij beweerde verder dat Zhan onlangs voorstelde om meer te investeren in een bedrijf dat al op de afgrond stond.

Wu zei:

“AI is een venture-investering voor Bitmain.

Het heeft nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid investeringen nodig. We moeten geld blijven verdienen met onze hoofdactiviteit, om een venture-investering in AI te hebben.”

Hij ging verder met:

“Sommigen zeiden binnen het bedrijf, ik ben degene die zaken doet en Zhan zorgt voor technologie. Ik wil vragen wie, tussen Zhan en ik, echt liefde heeft voor de technologie?

Zhan houdt niet van technologie, hij houdt van dat gevoel van het vervullen van zijn eindeloze verlangen naar macht. Hij houdt niet van technologie, hij houdt van ijdelheid. Mensen, we hebben geen andere keuze dan Zhan weg te houden van dit bedrijf. “

Zhan keerde terug naar Beijing nadat het nieuws dinsdag was bekendgemaakt, maar heeft geen toegang tot de kantoren van het bedrijf, aldus Tencent News.

Een belangrijke vraag blijft echter onbeantwoord: hoe slaagde Bitmain erin Zhan uit al zijn rollen te ontslaan, gezien het feit dat hij voorzitter en grootaandeelhouder was?

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN