japan

Digitale valuta vanuit banken zijn geen ‘echte crypto’

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

De voordelen van een digitale valuta zijn duidelijk, snellere en efficiëntere betalingen zijn goed nieuws voor iedereen. Banken maken al enorme winsten door het geld van mensen voor hen te verplaatsen en digitaal geld zal hen nog meer kunnen opleveren.

Wake-up call

Facebook heeft bankiers een wake-up call gegeven. Als ze hun verouderde en dure overdrachtsmechanismen, die meestal op SWIFT gebaseerd zijn, niet kunnen verbeteren, zullen er betere alternatieven ontstaan.

Er is een duidelijke vraag naar een cryptocurrency, zoals Libra, maar Facebook is wellicht niet de juiste partij om dit te leiden. Bitcoin (BTC) doet precies wat nodig is, maar prijsvolatiliteit voorkomt nog steeds dagelijks gebruik.

Centrale banken in China, Zweden, Zwitserland, de Bahama’s en Thailand experimenteren al met hun eigen cryptocurrencies en velen zullen binnenkort worden gelanceerd. De FED wacht volgens Bloomberg nog steeds aan de zijlijn en wordt waarschijnlijk achtergelaten door de vele voorschriften die innovatie belemmeren.

Eerder legde Charles Hoskinson, CEO van blockchain engineering startup IOHK, al aan Cointelegraph uit dat een Europese digitale valuta een logische stap zou zijn:

“Het zou heel logisch zijn om een ​​nieuw type centrale bank te creëren met een digitale valuta erachter, omdat het gewoon gewoon zo veel nuttiger is. Het stelt de overheid ook in staat het belastingbeleid beter te controleren en af ​​te stemmen. Dus het feit dat je een enkele digitale europese norm voor Europees contant geld kunt maken en alle betalingen kunt digitaliseren, en je dan een hogere betrouwbaarheid krijgt omtrent je belastingbeleid, is erg aantrekkelijk voor politici en het is iets wat ze graag willen.”

Centrale banken willen controle houden

De dreiging voor de nationale soevereiniteit door de sociale media-gigant was groot genoeg om een ​​lawine van kritiek op het Libra project neer te halen. Er was ook de dreiging dat centrale banken het monetaire beleid niet effectief zouden kunnen beheren (meer geld drukken) als er een alternatieve mondiale valuta zou bestaan.

Centrale banken onderzoeken groothandelsoplossingen die de toegang tot stablecoins zou beperken tot banken en financiële instellingen. Ze zouden intern worden gebruikt om betalingsstromen binnen het bestaande financiële systeem sneller en goedkoper te maken.

Een oplossing voor particulieren zou zijn om rekeninghouders in staat te stellen de digitale valuta, onder strikte controle, te gebruiken. De centrale bank zou het grootboek beheren en volledige controle hebben over de aanvoer en stroom van elke stablecoin die het ontwikkelt.

Beide ‘oplossingen’ zijn natuurlijk geen echte cryptocurrencies, zoals wij ze kennen. Het zullen voornamelijk gecentraliseerde digitale valuta’s zijn die vrij weinig met cryptocurrencies te maken hebben. Echter zou het wel kunnen fungeren als een soort tussenstap die ervoor zorgt dat meer mensen met ‘crypto’ in aanraking komen. Dit maakt op zijn beurt de stap naar echte cryptocurrencies weer een stuk kleiner.

Wat denken jullie? Discusseer mee op ons Telegram kanaal!

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN