Federal Reserve dollars

Digitale Amerikaanse dollar is onvermijdelijk

In een brief aan Jerome Powell hebben twee congresleden de Federal Reserve-voorzitter gevraagd om een, door de VS gesteunde, cryptocurrency te ontwikkelen. Zij geloven dat dit nodig is om bij te blijven met de rest van de wereld. Dit volgens een artikel dat op vrijdag 4 oktober op NewsBTC geplaatst werd.

Meekomen of achterblijven

Anthony Pompliano was vorige week toevallig nog te gast bij de Squawk Box en haalde dit onderwerp ook aan. Hij zei het volgende:

“Als ik het voor het zeggen had in Amerika, dan zou ik direct een digitale versie van de Dollar uitbrengen. Zodra we naar China kijken, die zijn bezig met een eigen versie van de Yuan, en vele andere landen zullen volgen.

Er zal geen concurrentiestrijd ontstaan tussen non digitale en digitale currencies, want elke currency zal digitaal worden. Wat we wel gaan hebben is een competitie tussen monetaire beleid. En als bijvoorbeeld China opeens wel een digitale variant van de yuan uitbrengt, en Amerika heeft geen digitale valuta, dan zal het voor mensen veel gemakkelijker zijn om de Chinese Yuan te kopen in andere landen dan de Amerikaanse dollar. Dit zal dan wellicht een grotere adoptie voor de Chinese Yuan kunnen betekenen.

Dus als we de Dollar snel tokenizen, dan kunnen we ervoor zorgen dat de Dollar de status van wereldwijde reserve valuta behoudt.”

In wat een tweeledige kwestie wordt, hebben French Hill en Bill Foster hun bezorgdheid geuit over het ontbreken van een nationale digitale valuta. In hun brief aan Powell vestigden zij de aandacht op de evolutie van geld en betalingen. En tegelijkertijd uitten ze hun bezorgdheid over het achterblijven van de VS:

“Het kan steeds noodzakelijker worden dat de Federal Reserve het project op zich neemt om een ​​digitale valuta van de Amerikaanse dollar te ontwikkelen.”

Voortbordurend op dit punt, hebben zij een studie aangehaald die is uitgevoerd door de Bank voor Internationale Betalingen. Hieruit blijkt dat meer dan 40 landen een nationale digitale valuta hebben ontwikkeld of momenteel bezig zijn.

Zo werkt Zweden bijvoorbeeld aan het e-Krona-project en Uruguay ontwikkelt zijn e-Peso. En niet te vergeten China, dat volgens de geruchten, de komende maanden live gaat met hun digitale Yuan. Tevens hebben wij vorige week een artikel op onze website geplaatst over het feit dat, tijdens een bijeenkomst van EU-ministers van Financiën in Helsinki, de Franse minister Le Maire journalisten vertelde dat hij de haalbaarheid van een Europese publieke digitale valuta in oktober met zijn collega’s zou bespreken.

Als zodanig zoeken Hill en Foster opheldering over Powell’s houding ten opzichte van een digitale dollar, maar het is duidelijk dat de onderliggende bedoeling is om hem tot actie aan te zetten.

Powell blijft liever achter?

Powell deelt deze visie echter niet. Hij gelooft, en vele met hem, dat CBDC’s de economische omgeving van een land negatief zal beïnvloeden, doordat het handel zou verstikken.

Onlangs tijdens een conferentie in Zürich, verklaarde hij dat een nationale digitale valuta verschillende belangrijke problemen oproept. De belangrijkste daarvan is cybersecurity. Er zijn echter ook twijfels over de vraag naar een CBDC. Powell zei:

“Het is ons ook niet duidelijk of hier vraag naar is. Weet je, consumenten hebben veel betalingsmogelijkheden, ze scheeuwen hier niet om.”

Powell heeft deze kwesties aan de orde gesteld en ook verklaard dat banken een noodzakelijk onderdeel van het financiële landschap van de VS zijn. En het is onduidelijk wat er met banken zal gebeuren onder een systeem waarbij consumenten rechtstreeks contact hebben met de centrale bank.

Er zijn ook minpunten

Er zijn natuurlijk wel een aantal gevaren/minpunten aan CBDC’s. Zo gaf Tyler Cowen, hoogleraar economie aan de George Mason University, aan dat het lenen van geld een stuk moeilijker zal worden. Hij zei het volgende tegen Bloomberg:

“In één scenario kan de centrale bank gewoon op jouw digitale deposito zitten, net zoals een garderobe in een restaurant die je jas bewaart. In dat geval zou de hoeveelheid leningen dalen, wat waarschijnlijk ten koste gaat van de economie. Bovendien zullen deposanten deze rekeningen mogelijk niet zo aantrekkelijk vinden.”

Het alternatief voor dit scenario is dat de Fed de sector zakelijke leningen betreedt. Echter doen ze dit niet zonder nadelen, en kan de handel verstikken. Cowen zei:

“Centrale banken zijn van nature conservatief en hebben weinig wortels in de gemeenschap. Het eindresultaat zou zijn dat meer middelen worden gebruikt om schatkistobligaties en hypotheekobligaties te kopen (sterk geïnstitutionaliseerde beleggingen) en minder leningen aan kleine en middelgrote lokale bedrijven.”

Als zodanig, door banken te verwijderen als intermediair tussen de Fed en consumenten door het gebruik van een cryptocurrency, wordt het financiële landschap er een van stagnatie. Om die reden is het gemakkelijk te zien waarom Powell enigszins ongerust is over een nationale digitale valuta.

Het is echter wel iets wat onvermijdelijk is. Zo zei Federal Reserve bank president Patrick Harker het volgende tegen Reuters:

“Het is onvermijdelijk. Ik denk dat het beter voor ons is om er aan te beginnen.”

Wat denken jullie? Is het onvermijdelijk? Laat het ons weten op ons Telegram kanaal!

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier!

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN