Bitcoin- en altcoin-rally verwacht door Chinese stimulans

Bitcoin (BTC) en de bredere cryptomarkt tonen opnieuw kracht met een stijging van meer dan 3% in de context van een sterk Chinees economisch stimuleringspakket.

Zo is de Bitcoin prijs met 3,16% tot $62.700 gestegen, met een marktkapitalisatie van $1,239 biljoen. Eerder vandaag verhoogde China zijn schuldplafond door maatregelen te nemen om de economie te stimuleren en meer liquiditeit in de markt te pompen.

Bitcoin en altcoins rally in sterke omkeer

Na de dip onder $60.000 eerder deze week, als gevolg van stijgende Amerikaanse CPI-gegevens, heeft de Bitcoin-prijs zich sterk hersteld en is bijna tot $63.000 gestegen. Ondanks de huidige volatiliteit blijven Bitcoin-whales BTC accumuleren bij elke gelegenheid.

Sinds maart van dit jaar hebben whales in totaal 1,5 miljoen Bitcoins verzameld, wat bijna 7% van de totale circulerende voorraad is. Aan de andere kant hebben succesvolle Bitcoin ETF’s meer dan 5% van de totale voorraad verzameld, wat wijst op sterke institutionele vraag. Ondanks de volatiliteit zijn grote spelers zoals BlackRock en Metaplanet de afgelopen weken doorgegaan met het accumuleren van BTC.

Naast Bitcoin tonen altcoins tekenen van herstel, met de Ethereum (ETH)-prijs die met 1,65% stijgt, terwijl BNB, Solana (SOL) en Dogecoin (DOGE) elk een winst van 3% laten zien.

Met de stijging van de wereldwijde monetaire geldhoeveelheid (M2) geloven analisten dat Bitcoin dit pad zal volgen en tegen het einde van het jaar minimaal $90.000 zal bereiken. Tot nu toe is oktober saai geweest voor BTC-investeerders, met weinig tekenen van een ‘Uptober’-rally op korte termijn.

De stijging van de wereldwijde M2-geldhoeveelheid en Bitcoin-prijs, waarbij beide sterk oplopen tot september 2024, met Bitcoin op $63.737.
Stijgende M2-geldhoeveelheid en Bitcoin-prijs 2024. Bron: Bloomberg

China stimuleert economische groei door schulden te verhogen

Eerder vandaag kondigde China aan dat het de uitgifte van overheidsschulden aanzienlijk zou verhogen, waardoor subsidies worden verstrekt aan mensen met lage inkomens en de vastgoedmarkt wordt ondersteund.

De Chinese minister van Financiën, Lan Foan, onthulde echter niet de omvang van het fiscale stimuleringspakket, maar verklaarde dat er dit jaar meer “contracyclische maatregelen” zullen komen. “Er is nog relatief veel ruimte voor China om schulden uit te geven,” zei Lan. Volgens eerdere berichten was China van plan een nieuw economisch stimuleringspakket van $283 miljard in te voeren.

Fiscale stimuleringsmaatregelen in China hebben veel aandacht getrokken op de wereldwijde financiële markten na een vergadering in september van de top van de Communistische Partij, het Politburo, die groeiende bezorgdheid over de economische uitdagingen van het land benadrukte.

Chinese aandelen stegen naar het hoogste punt in twee jaar, met een sprong van 25% binnen enkele dagen na de vergadering. De rally was echter van korte duur, omdat de marktonrust terugkeerde door het gebrek aan details over de voorgestelde uitgavenplannen van de overheid.