Noors dorp sluit Bitcoin mining centrum, energiekosten stijgen met 20%

Inwoners van Hadsel, een Noorse gemeente die heeft aangedrongen op de sluiting van een lokale Bitcoin mining fabriek, worden nu geconfronteerd met een stijging van hun elektriciteitsrekeningen door het wegvallen van inkomsten voor het lokale energiebedrijf.

“Wanneer politici Bitcoin zwartmaken, lijdt het volk,” verklaarde klimaat-tech durfkapitalist Daniel Batten in een X-bericht op 13 september naar aanleiding van het nieuws.

Inwoners van Hadsel zeggen dat het lawaai hun levensstijl verstoorde

De burgemeester van Hadsel, Kjell-Børge Freiberg, vertelde op 13 september aan de Noorse Omroep (NRK) dat het lawaai van het Bitcoin mining centrum veel inwoners van Hadsel stoorde — een stad met ongeveer 8.236 inwoners, volgens gegevens van City Population.

De operatie werd stopgezet in de week van 9 september. Terwijl veel inwoners aanvankelijk blij waren na jaren van campagnevoeren voor sluiting, betekent de sluiting van de mijn — die ongeveer 20% van het inkomen van elektriciteitsdistributeur Noranett vertegenwoordigt — dat de lokale elektriciteitsrekeningen zullen stijgen om het verlies aan inkomsten te compenseren.

“Wanneer een grote individuele klant van de ene op de andere dag stopt, heeft dat impact,” verklaarde Robin Jakobsen, netwerkbeheerder bij Noranett.

Hij schatte dat, na de aanpassing, het gemiddelde huishouden in Hadsel een extra jaarlijkse kostenpost van tussen de 2.500 en 3.000 Noorse kroon (omgerekend ongeveer $235 tot $280 USD) zou kunnen verwachten.

Batten beweerde dat dit “een ander voorbeeld is van hoe Bitcoin mining helpt om de energieprijzen voor gewone mensen lager te houden.”

Het datacentrum verbruikte jaarlijks ongeveer 80 gigawattuur (GWh) elektriciteit, wat overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van ongeveer 3.200 huishoudens. Freiberg verklaarde dat de stad op zoek zou gaan naar nieuwe projecten om het verminderde energieverbruik na de sluiting van het mijncentrum te compenseren.

Klachten over het lawaai van Bitcoin miners in Noorwegen

Het is niet de eerste stad in Noorwegen die klaagt over Bitcoin mining faciliteiten. In september 2022 meldde experts dat inwoners van Sortland, een andere Noorse gemeente, klaagden over het lawaai van Bitcoin mining activiteit in het gebied.

Kjetil Hove Pettersen, CEO van het lokale KryptoVault, legde uit dat dit een ander geval zou kunnen zijn van mediaberichten die zich tegen Bitcoin (BTC) richten.

“Het zijn meestal de negatieve stemmen die de meeste media-aandacht krijgen; dit weerspiegelt niet de mening van alle inwoners,” zei Pettersen.

Ondertussen is in de Amerikaanse staat Arkansas een wet aangenomen die geluidslimieten oplegt aan crypto-mining boerderijen. Deze ligt nu ter ondertekening bij gouverneur Sarah Huckabee Sanders, die heeft aangegeven de wet te zullen ondertekenen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!