Franklin Templeton dient aanvraag in voor nieuwe Crypto Index ETF

De Amerikaanse financiële vermogensbeheerder Franklin Templeton heeft een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) om een Crypto Index ETF te lanceren. Dit nieuwe exchange-traded fund (ETF) zal aanvankelijk Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) bevatten, de twee producten die het momenteel beheert op de Amerikaanse markten.

Franklin Templeton Crypto Index ETF: Wat is nieuw?

Sinds januari, toen de door Gary Gensler geleide SEC groen licht gaf voor Bitcoin ETF’s, hebben veel uitgevers hun betrokkenheid bij de sector vergroot. Met de nieuwe goedkeuring sloot Franklin Templeton zich in mei aan bij de Ethereum ETF-trend.

Hoewel de vermogensbeheerder niet een van de best presterende ETF-uitgevers is voor Bitcoin of Ethereum, neemt het een cruciale nichepositie in binnen de sector. Volgens gegevens van Farside Investors heeft het BTC ETF, genaamd EZBC, sinds 29 juli één instroom geregistreerd. Het ETH ETF-product, genaamd EZET, heeft betere resultaten geboekt met een instroom van $35 miljoen in dezelfde periode.

Volgens de S-1-indiening zal dit nieuwe Crypto Index Fund worden beheerd als een gewogen aanbod. Zoals aangegeven in de SEC-aanvraag, zal de weging gebaseerd zijn op de marktkapitalisatie van de individuele componenten. Dit gecombineerde indexfonds is een onontgonnen gebied en zou het bedrijf kunnen helpen een bepaalde niche binnen de ETF-markt te domineren. Deze laatste aanvraag komt op het moment dat het bedrijf zich ook richt op een Solana ETF als volgende stap voor goedkeuring door de SEC.

Volgens Franklin Templeton zal de prijsvorming voor het fonds worden verkregen van de referentierentes van CF Bitcoin en Ether. Een belangrijke overweging blijft nu of de SEC het product al dan niet zal goedkeuren. Aangezien de aanvraag nog nieuw is, is dit moeilijk te voorspellen.

Groeiende dominantieoorlog onder uitgevers

Met de recente 13-F-aanvraag zagen de spot Bitcoin- en Ethereum ETF-markten nieuwe Wall Street-firma’s hun blootstelling aan de activa onthullen. De bankgigant Morgan Stanley onthulde een enorme BTC-blootstelling in het tweede kwartaal. Andere banken, zoals Goldman Sachs, onthulden ook blootstellingen.

Waar het geld van deze institutionele beleggers naartoe gaat, blijft een belangrijke uitdaging voor uitgevers van Crypto ETF’s. Onlangs heeft BlackRock Grayscale overtroffen als de grootste uitgever van Bitcoin- en Ethereum ETF’s. Dit komt omdat eerstgenoemde blijft profiteren van instromen van Wall Street-giganten, terwijl laatstgenoemde te maken heeft met aanhoudende uitstroom.

Met gecombineerde fondsen kan er een nieuw speelveld ontstaan dat de concurrentie tussen uitgevers opnieuw definieert.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!