Morgan Stanley onthuld $269 miljoen investering in GBTC

Morgan Stanley, de op zes na grootste bankinstelling in de Verenigde Staten, heeft meer dan $269 miljoen geïnvesteerd in een spot Bitcoin ETF, zoals onthuld in zijn recent gepubliceerde Formulier 13-F. Het indienen bij de Securities and Exchange Commission (SEC) onthulde dat de investering werd gedaan in Grayscale’s GBTC tijdens het eerste kwartaal van 2024.

De recente investering van Morgan Stanley plaatst het als een van de grootste houders van GBTC. Het volgt nauw op de aanzienlijke investering van Susquehanna International Group van $1,0 miljard. De firma behoort tot verschillende wereldwijd systemisch belangrijke banken (G-SIB’s) die publiekelijk investeringen hebben bekendgemaakt in spot Bitcoin ETF’s. Andere banken die investeren in de ETF’s zijn onder meer de Royal Bank of Canada, JP Morgan Chase, Wells Fargo, BNP Paribas en UBS.

Deze allocaties werden benadrukt in de rapportagedeadline van het 13F-formulier voor het eerste kwartaal, het einde van de initiële periode voor investeerders om de meeste spot Bitcoin ETF’s te kopen. Volgens Bitwise CIO Matt Hougan hebben ongeveer 700 professionele bedrijven tegen de deadline van 15 mei bijna $5 miljard geïnvesteerd in spot Bitcoin ETF’s.

Hougan beschreef deze trend als een “historische schaal van eigendom door professionele investeerders.” Hij legde uit dat dit vergelijkbaar was met de lancering van goud-ETF’s in 2004, die werd gemeld als de meest succesvolle ETF-lancering.

Ondanks de toename van institutioneel kapitaal vormen particuliere investeringen een aanzienlijk deel van de fondsen die zijn geïnvesteerd in spot Bitcoin ETF’s. Opvallend is dat recente gegevens laten zien dat het totale beheerd vermogen (AUM) ongeveer $50 miljard bedraagt.

Verschillende andere bedrijven hebben hun investeringen in spot Bitcoin ETF’s bekendgemaakt, wat wijst op de groeiende institutionele belangstelling voor crypto-activa. Op 14 mei onthulde het New Yorkse adviesbureau Pine Ridge Advisers een investering van $205,8 miljoen in spot Bitcoin ETF’s. Deze investering omvat $83,2 miljoen in BlackRock’s IBIT, $93,4 miljoen in Fidelity’s FBTC en $29,3 miljoen in Bitwise’s BITB.

Bovendien onthulde alternatieve vermogensbeheerder Aristeia Capital LLC op 15 mei een aanzienlijke investering van $163,4 miljoen in IBIT. Op dezelfde manier onthulde het in Connecticut gevestigde investeringsfonds Graham Capital Management investeringen ter waarde van in totaal $98,8 miljoen in IBIT en $3,8 miljoen in FBTC. Hedgefondsmanager Crcm LP onthulde ook een investering van $96,6 miljoen in IBIT.

Het in New York gevestigde hedgefondsmanager Boothbay Fund Management onthulde een significante blootstelling van $377 miljoen aan spot Bitcoin ETF’s. Deze investering omvat $149,8 miljoen in IBIT, $105,5 miljoen in FBTC, $69,5 miljoen in GBTC en $52,3 miljoen in BITB.

Verder onthulde de in New York gevestigde investeringsmanager Fortress Investment Group LLC een investering van $53,6 miljoen in IBIT, als toevoeging aan de groeiende lijst van institutionele spelers die de crypto-ruimte betreden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!