CFTC betaalt $1 miljoen aan klokkenluider in crypto-zaak

De Commodity Futures Trading Commission betaalde een klokkenluider een beloning van $1 miljoen voor informatie die leidde tot een handhavingsactie in de cryptomarkt. CFTC Enforcement Director Ian McGinley zei dat klokkenluider tips steeds crucialer worden naarmate meer Amerikanen het slachtoffer worden van digitale activa-oplichting.

Digitale activazaken domineren de CFTC-docket

De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) maakte op 8 augustus bekend dat zij een klokkenluidersbeloning van $1 miljoen had betaald voor informatie die leidde tot een handhavingsactie in de digitale activamarkten. De toezichthouder zei dat de tipgever eerder onbekende details over onjuiste handel had verstrekt.

In overeenstemming met de Commodity Exchange Act (CEA) maakte de CFTC de identiteit van de klokkenluider, de specifieke handhavingsactie of het exacte bedrag van de beloning niet bekend. CFTC Enforcement Director Ian McGinley prees klokkenluiders en zei dat hun informatie cruciaal is nu meer Amerikanen het slachtoffer worden van digitale activa-oplichting. Om deze bewering te ondersteunen, zei McGinley:

“Tijdens het laatste fiscale jaar vertegenwoordigden digitale activazaken bijna 50% van de CFTC-docket, en de meerderheid van de klokkenluidertips dat jaar had betrekking op digitale activa.”

Ondertussen zei CFTC Whistleblower Office Director Brian Young dat de instantie steeds meer afhankelijk is van klokkenluidertips voor handhavingsacties met betrekking tot digitale activa. Met verwijzing naar de zaak van de $1 miljoen beloning zei Young dat de klokkenluider “voldoende specifieke en geloofwaardige informatie” had verstrekt om de CFTC’s zaak te ondersteunen.

De CFTC zei dat klokkenluiders 10% tot 30% van de geïnde geldelijke sancties kunnen ontvangen. Deze fondsen komen volledig uit het Customer Protection Fund van de instantie. Volgens een verklaring geeft de CFTC ook beloningen uit met betrekking tot handhavingsacties door andere binnenlandse of buitenlandse toezichthouders als aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!