Anti-crypto-beweging gaat strijd in VS verliezen, aldus voormalig CFTC-voorzitter

De voormalige voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) heeft naar verluidt gezegd dat senator Elizabeth Warren en haar anti-crypto agenda hun strijd aan het verliezen zijn. In een nieuw interview met Forbes onthulde voormalig CFTC-voorzitter Christopher Giancarlo dat hij optimistisch is over de toekomst van digitale activa en zegt dat de anti-crypto vleugel een “krimpende ijsberg” is.

Volgens Giancarlo verschuift het wetgevingsklimaat in de VS in de richting van crypto-activa, zoals blijkt uit het feit dat beide kamers van het Congres de intrekking van SAB 121 hebben goedgekeurd. SAB 121 is een richtlijn van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) die in maart 2022 werd gepubliceerd en entiteiten vertelt hoe ze hun digitale activa moeten boeken en beveiligen.

Vorige week heeft de Senaat het wetsvoorstel om de SEC-richtlijn in te trekken aangenomen met een stemmingsuitslag van 60-38. Maar Giancarlo merkt op dat het Witte Huis het wetsvoorstel mogelijk zal vetoën, een stap die traditionele banken waarschijnlijk zouden steunen. Het onderstaande werd aangegeven:

“Ik denk dat de goedkeuring van de intrekking van SAB 121 aangeeft dat de Elizabeth Warren vleugel een krimpende ijsberg is…

Ondanks dat sommige delen van het banksysteem mogelijk weerstand bieden tegen digitale activainnovatie, betekent het feit dat ze honderd procent moeten reserveren tegen hun bezittingen effectief dat banken geen speler kunnen zijn in deze innovatie. Ik denk dat de afwijzing hiervan duidelijk is.

Dus het Witte Huis kan dit vetoën, maar ik denk dat het hen in een steeds onhoudbaardere positie brengt tegen de stroom van de geschiedenis in, tegen de stroom van innovatie in.”

Overgaand naar FIT21, een recenter crypto-wetsvoorstel dat de CFTC regelgevende bevoegdheid zou geven over digitale activa-commodities, zegt Giancarlo dat het zou kunnen werken omdat de CFTC heeft aangetoond dat ze niet-wholesale markten kan reguleren. Hieraan werd toegevoegd:

“De reden waarom de CFTC voornamelijk een wholesale toezichthouder is, is omdat het toezicht houdt op termijnmarkten, waar voor het grootste deel professionele handelaren actief zijn. Het houdt geen toezicht op spotmarkten waar veel detailhandelaren actief zijn.

Deze wet zou de CFTC markttoezicht regulerende bevoegdheden geven over spotmarkten voor crypto en niet alleen de derivatenmarkten.

Daarom zou de CFTC zich in zekere mate bezighouden met toezicht op de detailhandelsmarkt. Mijn mening hierover is deels veranderd omdat de CFTC al bepaalde pockets van detailhandelstoezicht heeft, en het heeft aangetoond dat het deze zeer goed kan beheren.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!