Rusland gaat cryptomining legaliseren vanaf november

President Vladimir Poetin heeft recentelijk een wet ondertekend die cryptomining in Rusland legaliseert, een stap dichterbij richting de integratie van digitale activa in de Russische economie. Deze nieuwe wetgeving markeert een aanzienlijke vooruitgang in het regelgevingslandschap voor cryptocurrencies in Rusland en introduceert verschillende nieuwe concepten zoals mining pools, operators van mining infrastructuur, adres-identificatoren en de rollen van degenen die mining activiteiten organiseren.

Juridisch kader en toegang voor miners

Vanaf november mogen zowel bedrijven die zijn vermeld in de registers van het Ministerie van Digitale Ontwikkeling als individuele ondernemers digitale valuta minen. Dit is een aanzienlijke verschuiving ten opzichte van de eerdere regelgevende ambivalentie, waarbij nu duidelijke richtlijnen worden gegeven voor legale miningoperaties binnen het land. Gewone mensen kunnen nog steeds crypto minen, zolang ze binnen de door de overheid vastgestelde energieverbruikslimieten blijven zonder dat ze zich hoeven te registreren.

Brede implicaties en economische impact

Een van de meest opmerkelijke aspecten van de nieuwe wet is de opname van individuele Russische burgers in cryptomining activiteiten. Deze stap wordt verwacht de toegang tot cryptomining te democratiseren en mogelijk de economische activiteit op een bredere schaal te stimuleren. Experts geloven dat deze wetgeving een aanzienlijke impact kan hebben op het economische landschap van Rusland. Door legale cryptomining op te nemen, streeft Rusland ernaar de economische voordelen van blockchaintechnologie te benutten, terwijl wordt gegarandeerd dat operaties binnen gereguleerde en gecontroleerde parameters blijven.

Regelgeving en toezicht

De wet vereist dat alle miningactiviteiten worden gecontroleerd en in overeenstemming zijn met de vastgestelde normen door het Ministerie van Digitale Ontwikkeling. Deze stap is cruciaal om ervoor te zorgen dat, hoewel de miningactiviteiten worden geliberaliseerd, ze geen onnodige druk uitoefenen op het nationale elektriciteitsnet of leiden tot illegale activiteiten. Deze gestructureerde regelgevende benadering wordt verwacht een veilige en duurzame omgeving te creëren voor de groei van de cryptosector in Rusland.

Nieuwe regels voor buitenlandse activa en financiële stabiliteit

De nieuwe wet raakt ook aan buitenlandse digitale financiële activa, die nu verhandeld kunnen worden op Russische blockchain-platforms. De Bank van Rusland krijgt de bevoegdheid om individuele uitgiften te verbieden als ze een bedreiging vormen voor de financiële stabiliteit van het land. Poetin heeft eerder tijdens een regeringsvergadering over economische kwesties gesproken over het potentieel van cryptocurrencies en benadrukte dat dit een veelbelovend gebied is voor Rusland.

Crypto in internationale handel en sancties

Rusland gebruikt steeds vaker cryptocurrencies in de internationale handel om westerse sancties te omzeilen. Een wet die in juli 2024 is aangenomen, stelt bedrijven in staat cryptocurrencies te gebruiken voor internationale transacties, waardoor bedrijven die getroffen zijn door sancties kunnen blijven handelen wanneer traditionele methoden niet werken. De overheid is bezig met het opzetten van de benodigde infrastructuur voor deze transacties en benadrukt de noodzaak van een sterk regelgevingskader om risico’s zoals witwassen van geld en financiële instabiliteit te beheersen.

Innovatie en internationale samenwerking

Rusland test ook een digitale roebel, een blockchain-gebaseerde digitale valuta van de centrale bank, als onderdeel van een groter plan om het financiële systeem te moderniseren en bestand te maken tegen externe economische druk. Dit initiatief is ook bedoeld om definitief van de dollar af te stappen in alle handelstransacties. Daarnaast werkt Poetin samen met Iran, China en Wit-Rusland om hun digitale valutastelsels met elkaar te verbinden, wat bilaterale transacties soepeler moet laten verlopen en blockchain verder moet integreren in de economische plannen van Rusland.

Conclusie

De legalisering van cryptomining in Rusland is een mijlpaal die de evoluerende houding van het land ten opzichte van digitale activa benadrukt. Het zet niet alleen een precedent in de regelgevende benadering van cryptocurrencies, maar opent ook nieuwe wegen voor technologische en economische vooruitgang. Naarmate de wet van kracht wordt, zullen de bredere implicaties zich ontvouwen, mogelijk Rusland positionerend als een belangrijke speler in de wereldwijde cryptominingindustrie.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!