Nigeria verplicht crypto-bedrijven lokaal kantoor te openen

De Nigeriaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een nieuwe eis ingevoerd voor aanbieders van virtuele activadiensten (VASPs). Deze aanbieders moeten een kantoor in Nigeria hebben om in aanmerking te komen voor het regelgevingsprogramma van de SEC.

Volgens de SEC moeten bedrijven in Nigeria geregistreerd zijn en daar een kantoor hebben om mee te doen aan het Accelerated Regulatory Incubation Programme (ARIP), dat is opgezet om VASPs te helpen integreren in de Nigeriaanse markt.

Verder moeten de CEO of de Managing Director van deze bedrijven in Nigeria wonen. Bedrijven die zich bezighouden met investeringen en effecten en die zich willen registreren of al een aanvraag hebben lopen bij de SEC met betrekking tot virtuele activa, moeten aan deze eis voldoen.

In een circulaire van 21 juni heeft de SEC alle bestaande en toekomstige VASPs, inclusief crypto-brokers en -dealers, opgedragen om hun aanvragen binnen 30 dagen via het SEC ePortal in te dienen. Hoewel de regels voor uitgifte, handelsplatforms, uitwisseling en bewaring van digitale activa worden herzien, moeten VASPs voorlopig opereren onder het ARIP.

Doel van ARIP Het ARIP is bedoeld om het registratieproces voor bedrijven bij de SEC te versnellen. Het biedt een tijdelijke voorlopige goedkeuring totdat de definitieve regels voor digitale activa volledig van kracht zijn.

Dit programma geldt voor aanbieders van virtuele activadiensten en uitgevers van tokens die zaken doen in Nigeria of diensten verlenen aan Nigeriaanse klanten. Dit omvat ook platforms die zich bezighouden met de aanbieding, handel, uitwisseling, bewaring en overdracht van virtuele of digitale activa.

Aanvragen moeten een beëdigde verklaring bevatten waarin staat dat de aanvrager niet schuldig is bevonden aan fraude of oneerlijkheid, een operationeel plan, een bedrijfsmodel met een duidelijke waardepropositie en maatregelen voor beleggersbescherming.

Verwerkingskosten en rapportage De verwerkingskosten bedragen 2 miljoen naira ($1.277), en aanvragers moeten bewijzen dat ze over de vereiste aandeelhoudersfondsen beschikken. Deelnemers aan het ARIP moeten wekelijkse en maandelijkse handelsstatistieken, kwartaalcijfers, nalevingsrapporten en incidentrapporten indienen.

Niet-naleving van de ARIP-vereisten kan leiden tot boetes van minimaal 5 miljoen naira ($3.194), die dagelijks met 200.000 naira ($127,76) kunnen oplopen als de overtreding voortduurt. Commerciële VASPs zonder registratie krijgen boetes van minimaal 20 miljoen naira ($12.776), terwijl andere digitale investeringsplatforms zoals crypto-brokers en -adviseurs boetes van minimaal 10 miljoen naira ($6.388) krijgen.

In maart stelde de SEC een wijziging voor van de regels voor platforms die crypto-diensten aanbieden, waarbij de registratiekosten voor crypto-exchanges zouden worden verhoogd van 30 miljoen naira ($18.620) naar 150 miljoen naira ($93.000).

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!