Solana is de macOS van de blockchains, aldus Pantera Capital-rapport

In een nieuw rapport stelt het Amerikaanse hedgefonds Pantera Capital dat Solana de ‘macOS’ van de blockchains is, vergelijkbaar met de ontwikkelingsstrategie en impact van Apple’s bekende besturingssysteem.

Het rapport, geschreven door Franklin Bi, Cosmo Jiang en Eric Wallach, onderzoekt de structurele dynamiek en strategische positionering van blockchains binnen de technologie-industrie. Het begint dan ook met het beantwoorden van een veelgestelde vraag over de toekomst van blockchain-technologie: “Hoeveel blockchains zijn er nodig?”

In plaats van zich op het aantal te concentreren, stelt het Pantera-team een andere vraag: “Wat is het minimale aantal blockchains dat nodig is om het volledige potentieel van de technologie te bereiken?” Deze benadering richt zich op de essentiële kenmerken die bepaalde blockchains zullen laten domineren.

Historische parallellen met tech-oligopolies zijn sterk

“Historisch gezien hebben ontwikkelaarsgerichte technologieën zich geconcentreerd rond een klein aantal dominante spelers – meestal oligopolies van twee of drie, elk met een eigen benadering die inspeelt op verschillende ontwikkelaarsvoorkeuren.”

Het rapport verwijst naar de evolutie van besturingssystemen, spelconsoles en mobiele platforms om een soortgelijke ontwikkeling voor blockchains te voorspellen.

Volgens Pantera Capital is Solana een sterke speler in de blockchain-wereld, vergelijkbaar met Apple tijdens de opkomst van personal computers. “Deze verschuiving doet denken aan Microsoft’s dominantie in de vroege desktop-computermarkt, totdat Apple doorbrak met zijn verticaal geïntegreerde aanpak,” aldus het rapport, wat suggereert dat Solana’s geïntegreerde en uniforme architectuur het een concurrentievoordeel kan geven.

Het rapport noemt verschillende voordelen van Solana’s architectuur. Ten eerste vermijdt Solana’s samenhangende ontwerp de complexiteit van het verbinden van meerdere ketens, wat zowel de ontwikkeling als het gebruik vereenvoudigt.

Door controle over de hele stack kan het project snel veranderingen doorvoeren en verbeteringen implementeren, een cruciale factor in de snel veranderende blockchain-wereld. Daarnaast vermindert de verminderde afhankelijkheid van externe componenten en een vereenvoudigde architectuur mogelijke storingspunten, wat de stabiliteit en veiligheid van het platform verhoogt.

Andere bullish factoren

De auteurs benadrukken ook specifieke toepassingen die Solana’s capaciteiten en impact laten zien. DRiP, een platform voor de distributie van gratis verzamelobjecten, toont aan hoe Solana’s hoge doorvoersnelheid en lage transactiekosten massale, kosteneffectieve distributies van NFT’s mogelijk maken.

Evenzo gebruikt Hivemapper Solana’s efficiëntie om grote hoeveelheden geografische gegevens te verwerken die zijn verzameld van drones en dashcams, en biedt real-time, gedecentraliseerde kaartoplossingen die concurreren met diensten zoals Google Maps.

Het rapport wijst ook op de groeimetrics van Solana: “Solana’s unieke actieve adressen zijn enorm gestegen, wat de sterke groei in gebruikersactiviteit aantoont,” ondersteund door data die een stijging van transactiekosten en volumes op gedecentraliseerde exchanges laten zien, wat wijst op een groeiende vraag naar Solana’s diensten.

Het Pantera-team uit sterke vertrouwen in de toekomst van Solana. “Naarmate meer ontwikkelaars de voordelen van Solana ontdekken, kunnen we een toenemend aantal innovatieve projecten verwachten die profiteren van deze high-performance blockchain,” voorspellen ze. Dit vertrouwen wordt versterkt door een robuust ontwikkelaars-ecosysteem en een levendige gemeenschap, die essentieel zijn voor het behoud van concurrentievoordeel en duurzame groei. Op het moment van schrijven werd Solana (SOL) verhandeld voor $123,90.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!