Apple zal nieuwe AI-upgrade nog niet uitrollen in Europa

De Amerikaanse techgigant Apple Inc. trapt op de rem bij de uitrol van ‘Apple Intelligence’ in Europa, zo laat het bedrijf vrijdag weten. Onder verwijzing naar overheidsregelgeving zei Apple dat het verschillende nieuwe functies niet in de Europese Unie zou uitrollen, inclusief de aankomende reeks AI-tools.

Apple Intelligence nog niet klaar voor de EU

Eerder deze maand onthulde Apple tijdens zijn jaarlijkse WWDC-conferentie een breed scala aan AI-aangedreven functies en diensten. Onder de naam ‘Apple Intelligence’ zullen ze AI-verbeteringen in de hele productlijn aanbrengen. Apple heeft ook aangekondigd dat het samenwerkt met OpenAI om zijn vlaggenschip AI-model, ChatGPT, beschikbaar te maken als opt-in-functie binnen zijn Siri virtuele assistent.

Volgens een rapport van de Financial Times heeft Apple gezegd dat nieuwe regels voor zakelijke concurrentie in de EU hebben geleid tot het besluit om zijn AI-upgrades en specifieke iPhone-functies, waaronder iPhone Mirroring en SharePlay Screen Sharing, tegen te houden. Het gaf het volgende aan:

“Vanwege de onzekerheden op het gebied van de regelgeving als gevolg van de Digital Markets Act, geloven we niet dat we dit jaar drie van deze functies aan onze EU-gebruikers zullen kunnen uitrollen.

We zijn bezorgd dat de interoperabiliteitsvereisten van de DMA ons zouden kunnen dwingen de integriteit van onze producten in gevaar te brengen op een manier die de privacy van gebruikers en de gegevensbeveiliging in gevaar brengt.”

DMA beschermt de consument

De Digital Markets Act (DMA), oorspronkelijk aangenomen in 2022, is een EU-verordening die bedoeld is om eerlijke en concurrerende digitale markten te garanderen. Het richt zich op zogenaamde ‘poortwachters’, die in de wet worden geïdentificeerd als grote digitale platforms zoals zoekmachines en appstores.

Voor consumenten bevat de Digital Markets Act verschillende bepalingen, waaronder het recht om apps van concurrerende appstores te installeren, het recht om te beslissen of bedrijven consumentengegevens over verschillende diensten heen mogen gebruiken, en de optie om tracking en profilering voor gepersonaliseerde advertenties niet toe te staan.

Al met al, lijkt het erop dat de techreus nog meer tijd nodig heeft om te voldoen aan de striktere richtlijnen van de Europese Unie. Het heeft dan ook nog niet bekendgemaakt wanneer het de AI-upgrades in Europa zal lanceren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!