Genesis keert $2,2 miljard crypto terug aan schuldeiser leenprogramma

De failliete crypto-lender Genesis heeft $2,18 miljard aan crypto verdeeld aan 232.000 gebruikers die waren ingeschreven in Gemini Earn, een rente-opleverend leenprogramma. De distributie volgde nadat een faillissementsrechter in New York vorige week het Chapter 11-plan had goedgekeurd.

Gemini zei in een post op X dat bijna alle (97%) van de digitale activa die verschuldigd waren uit het Gemini Earn-programma, als onderdeel van de eerste uitbetaling, nu beschikbaar zijn op de accounts van de gebruikers. Dit komt 18 maanden na de opschorting van het programma in november 2022.

Het bedrag dat wordt teruggegeven aan Earn-gebruikers is meer dan aanvankelijk verwacht. In februari bereikten Gemini en Genesis een schikking om $1,8 miljard te verdelen aan gebruikers. De distributie zou binnen twee maanden beginnen, maar hing af van goedkeuring door de rechtbank.

Gemini bood een optioneel programma genaamd Earn aan, waarbij klanten hun crypto-bezit aan het bedrijf konden uitlenen voor rente. Gelanceerd in het begin van 2021 met Genesis, beloofde het programma een rendement van 7,4% op deposito’s. Echter, Gemini werd gedwongen om Earn in januari 2023 te sluiten nadat Genesis meer dan $900 miljoen aan verschuldigde activa aan Gemini niet kon terugbetalen.

Volgens de post zullen alle Earn-gebruikers 100% van hun digitale activa in natura terugkrijgen. “Dit betekent bijvoorbeeld dat als je één Bitcoin had uitgeleend in het Earn-programma, je één Bitcoin terugkrijgt. En het betekent dat je alle waardestijging van je activa ontvangt sinds je ze had uitgeleend aan het Earn-programma,” zei Gemini. Hoewel de meeste fondsen zijn teruggegeven, kunnen gebruikers verwachten de resterende saldi binnen het komende jaar te ontvangen.

Het terugkrijgen van het geld aan Gemini Earn-gebruikers was geen soepel proces. Gemini en Genesis waren het aanzienlijk oneens over hoe de teruggave van activa moest worden afgehandeld.

Als onderdeel van het plan om gebruikers terug te betalen, kreeg Genesis in februari goedkeuring van een rechtbank om aandelen te verkopen die het in een Bitcoin-investeringsfonds (Grayscale Bitcoin Trust) hield. De verkoop betrof 35 miljoen aandelen ter waarde van meer dan $1,3 miljard.

In november 2022 kon Genesis ongeveer $1 miljard aan leningen die Gemini-klanten via het Earn-programma hadden verstrekt, niet terugbetalen. Dit faillissement leidde ertoe dat het bedrijf slechts twee maanden later faillissement aanvroeg.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!