EU Commissie wordt aangespoord om AI en blockchain te integreren

De Europese Unie (EU) is geadviseerd om zich voor te bereiden op de samensmelting van blockchain-technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Het European Blockchain Observatory and Forum (EUBOF) — een initiatief van de Europese Commissie — heeft de ontwikkelingen op het gebied van blockchain in Europa gevolgd en geanalyseerd en op 24 mei een eindrapport gepubliceerd.

Het rapport, opgesteld door het directoraat-generaal Communicatienetwerken, Inhoud en Technologie, benadrukte het potentieel van blockchain om te integreren met andere technologieën en innovatie te stimuleren.

EUBOF identificeerde een sterke trend in de voortdurende convergentie tussen blockchain en AI. Gevoelige AI-datasets kunnen veilig worden opgeslagen op de blockchain, wat volgens EUBOF nuttig kan zijn in “gezondheidszorg en financiën, waar gegevensbeveiliging van het grootste belang is.”

Daarnaast kan de convergentie van de twee technologieën gedecentraliseerde AI-netwerken mogelijk maken. Het rapport voegde daaraan toe: “Dit kan het risico op datamonopolies verminderen en samenwerking bij AI-ontwikkeling bevorderen.” EUBOF concludeerde ook dat AI de functionaliteit van slimme contracten kan verbeteren, wat in verschillende sectoren kan worden toegepast.

De studie van de Europese Commissie erkende ook de voortdurende groei van het gedecentraliseerde financiële (DeFi) ecosysteem en anticipeert op de lancering van nieuwe protocollen en opkomende toepassingen.

Ten slotte verwacht EUBOF dat de inherente interoperabiliteit, duurzaamheid en energie-efficiëntie van blockchain-technologie de belangrijkste drijfveren zullen zijn voor de verdere adoptie ervan.

EUBOF deed verschillende aanbevelingen op dit gebied, waaronder optreden als een wereldwijd kenniscentrum voor blockchain, het versterken van Europa’s betrokkenheid bij verschillende belanghebbenden, en het aanpakken van problemen die voortvloeien uit nieuwe innovaties.

Gelijktijdig met het rapport van EUBOF kondigde de EU op 24 mei plannen aan om de huidige regelgeving voor de European High Performing Computer Joint Undertaking (EuroHPC) te wijzigen, die het gebruik van supercomputers voor AI-ontwikkeling reguleert.

EuroHPC beheert negen supercomputers in Europa, ontwikkeld sinds het begin van het initiatief. De nieuwe AI-fabrieken die in het amendement worden voorgesteld, zullen deze missie verder ondersteunen. Op dat moment zei Willy Borsus, vicevoorzitter van Wallonië en minister van Economie, Onderzoek en Innovatie:

“Eenheid is de kracht van Europa, en samen hebben we grote doelen bereikt. We hebben dit gezien met de ontwikkeling van onze wereldklasse supercomputers, en nu willen we de resultaten van deze krachtige machines verbeteren door middel van betrouwbare AI.”

Volgens de nieuwe regelgeving kunnen gastentiteiten tot 50% van de aanschaf- en operationele kosten van AI-supercomputers van de EU ontvangen. Het eigendom van deze machines kan vijf jaar na de acceptatietest worden overgedragen aan de gastentiteiten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!