EU zet monumentale stap in de regulering van AI

De Europese Unie heeft een monumentale stap voorwaarts gezet in haar zoektocht om kunstmatige intelligentie (AI) te reguleren door unanieme steun te verwerven van alle 27 lidstaten voor de definitieve tekst van de EU-AI-wet.

Dit baanbrekende besluit, dat door Thierry Breton, de commissaris voor de Interne Markt van de EU, wordt geprezen als een historische prestatie en een mondiale primeur, betekent een uniforme aanpak om de toekomst van de AI-regelgeving in de regio vorm te geven. De ondertekening van de wet werd door het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU 2024 op de X geplaatst. Het gaf het volgende aan:

“De ambassadeurs van Coreper I bevestigden de definitieve compromistekst over het voorstel inzake geharmoniseerde regels inzake kunstmatige intelligentie AI-wet.

De AI-wet is een mijlpaal en markeert de eerste regels voor AI in de 🌍, met als doel het veilig te maken en de 🇪🇺 fundamentele rechten te respecteren.”

AI-wet vermindert risicoproblemen

De kern van de AI-wet wordt gevormd door een op risico gebaseerd regelgevingskader dat is ontworpen om verschillende toepassingen van AI aan te pakken. Deze omvatten de inzet van AI door de overheid bij biometrisch toezicht, het reguleren van AI-systemen zoals ChatGPT en meer.

De wet onderstreept het belang van het beoordelen en beperken van risico’s die verband houden met verschillende AI-technologieën. Bovendien zijn de transparantievereisten voorafgaand aan marktbetreding erop gericht de verantwoording te vergroten en de verantwoorde inzet van AI-systemen te garanderen.

Problemen met kunstmatige intelligentie aanpakken

De proliferatie van deepfakes, aangewakkerd door AI-algoritmen, heeft tot grote zorgen geleid over de manipulatie van digitale inhoud en de impact ervan op het publieke debat. Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter van ‘The European Commission for A Europe Fit for the Digital Age’, benadrukte de cruciale rol van de AI-wet bij het aanpakken van dergelijke problemen. Volgens haar zullen de wet-ontwikkelaars de verantwoordelijkheid dragen. Vestager zei:

“Hoe riskanter de AI, hoe groter de verplichtingen voor ontwikkelaars. Bijvoorbeeld als het wordt gebruikt om sollicitanten te sorteren voor een baan of om te worden toegelaten tot een onderwijsprogramma. Daarom richt de #AI-wet zich op de risicovolle gevallen.”

Daarom introduceert de wet principes die ontwikkelaars verantwoordelijk houden, vooral in risicovolle scenario’s zoals AI-aangedreven screening van sollicitanten in wervingsprocessen.

Wetgevingsproces en implementatie

Nu het politieke akkoord is bereikt, zal de AI-wet verdere wetgevingsprocessen ondergaan. Een cruciale EU-wetgeverscommissie zal op 13 februari over de wet stemmen, gevolgd door een stemming in het Europees Parlement in maart of april.

De wet, die naar verwachting in 2026 zal worden geïmplementeerd, heeft tot doel eerder specifieke bepalingen vast te stellen om een soepele overgang naar alomvattende AI-regulering te garanderen. Bovendien geven de oprichting van een AI-bureau door de Europese Commissie en de maatregelen ter ondersteuning van lokale AI-ontwikkelaars aan dat de EU zich inzet voor het bevorderen van innovatie.

Er wordt gehoopt dat de daad iedereen zal helpen beschermen tegen potentiële risico’s van AI-technologieën, zelfs toen opmerkelijke persoonlijkheden als Vitalik Buterin, medeoprichter van Ethereum, hun bezorgdheid hadden geuit over een potentiële toekomst waarin AI de wereld zou kunnen overnemen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!