Beroemde filosoof Yuval Noah Harari kritisch op Bitcoin

De Israëlische historicus en futuroloog Yuval Noah Harari, vooral bekend vanwege zijn bestverkochte boek ‘Sapiens’, uitte onlangs kritiek op Bitcoin (BTC). In een recent bericht op het socialmediaplatform X noemde Harari het een valuta van wantrouwen.

Hoewel Bitcoin-voorstanders goede redenen hebben om banken te wantrouwen, hun voorkeur voor de grootste cryptocurrency is nog steeds gebaseerd op het wantrouwen tegenover financiële instellingen, stelt Harari.

De beroemde historicus en futuroloog beweert dat dit een alarmerende ontwikkeling is, aangezien geld bedoeld is om vertrouwen tussen vreemden te creëren. Hij waarschuwde dat algoritmen de wereld zouden kunnen gaan beheersen als mensen er al hun vertrouwen in zouden stoppen.

Harari vindt dat we moeten werken aan het verbeteren van financiële instellingen, in plaats van te vertrouwen op technologieën die wantrouwen opwekken. ‘Boeren verbouwen voedsel. Schoenmakers maken schoenen. Wat is de functie van het financiële systeem? Financiën scheppen vertrouwen’, aldus Harari.

Hij voegde eraan toe dat verschillende financiële systemen vertrouwen moeten creëren tussen mensen die kunnen samenwerken aan gezamenlijke projecten. “Als we nu het vertrouwen in financiële instellingen verliezen, zal dit de hoeveelheid geld beperken en de economische activiteit en samenwerking belemmeren,” zei Harari.

Eerder deze maand was ook president Neel Kashkari van de Federal Reserve Bank van Minneapolis kritisch op Bitcoin. Kashkari zei dat Bitcoin weinig praktisch nut heeft. Daarnaast zei Linux-bedenker Linus Thorvalds dat hij niet in cryptocurrencies gelooft.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!