Kraken bestrijdt SEC’s autoriteit in gerechtelijke strijd

In een recente motie om een zaak die door de Securities and Exchange Commission (SEC) is aangebracht te verwerpen, betoogt de cryptocurrency exchange Kraken dat de juridische theorie van de SEC cruciale aspecten van de zaak verkeerd interpreteert. Het gerechtelijk document, gedateerd 9 mei 2024, stelt dat de SEC er niet in slaagt legitieme investeringscontracten te identificeren die betrokken zijn bij de transacties op het platform van Kraken.

Krakens motie benadrukt een kritisch onderscheid tussen de primaire aanbiedingen die buiten zijn platform worden uitgevoerd en de secundaire markttransacties die daarbinnen plaatsvinden. De indiening benadrukt dat alleen digitale activa, geen investeringscontracten, worden verhandeld, bemiddeld of afgewikkeld op Kraken. Dit onderscheid, volgens Kraken, onderstreept een fundamenteel misverstand van de SEC over de betrokken digitale activatransacties.

Bij de toepassing van de analyse van het “investeringscontract”, betoogt Kraken tegen de benadering van de SEC, die het ziet als het samenvoegen van afzonderlijke soorten transacties om aan zijn regelgevende agenda te voldoen. De indiening wijst op de noodzaak van een contract met verplichtingen na de verkoop om een transactie als een investeringscontract te classificeren, een vereiste dat volgens hen niet wordt vervuld in de handelingen op het platform van Kraken.

Verder roept Kraken de major questions doctrine in, waarbij wordt gesuggereerd dat de SEC zijn wettelijke bevoegdheid overschrijdt door te proberen gebieden van de cryptocurrency-markt te reguleren zonder duidelijk mandaat van het Congres. De beurs betoogt dat dergelijke belangrijke regelgevende beslissingen in het Congres moeten worden besproken, niet in de rechtbank.

Krakens indiening concludeert met een oproep aan de rechtbank om de afwezigheid van investeringscontracten in Krakens operaties te erkennen en de zaak van de SEC te verwerpen. Het document stelt: “De bewering van de SEC dat het alle ‘investeringsconcepten’ en ‘ecosystemen’ kan reguleren, is het soort machtsuitbreiding door een agentschap dat het Hooggerechtshof heeft geacht in strijd is met de major questions doctrine.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!