Tether haalt uit naar de Deutsche Bank om USDT-voorspelling

Stablecoin-gigant Tether heeft de Deutsche Bank bekritiseerd over een recent rapport waarin werd gesuggereerd dat stablecoins, waaronder hun eigen op de dollar gepinde token Tether (USDT), een “peso-moment” zouden kunnen doormaken dat tumult in de crypto-branche zou veroorzaken.

In een onderzoeksrapport over stablecoins dat op 7 mei is uitgebracht, verwezen Deutsche-analisten naar de ineenstorting in 2022 van de algoritmische stablecoin TerraUSD (TUSD) van Terraform Labs, wat leidde tot een marktverlies van minstens $40 miljard in een paar dagen tijd. Dit evenement diende als basis voor een bredere scepsis over op de dollar gepinde stablecoin-producten.

Bij het analyseren van 334 valutakoppelingen over de afgelopen 223 jaar ontdekten analisten dat 49% van de vaste valuta’s faalde, met een mediane levensduur van ongeveer acht tot tien jaar. Ze concludeerden dat veel gekoppelde activa in de crypto-ruimte te maken zouden krijgen met aanzienlijke uitdagingen als gevolg van speculatief sentiment, wat mogelijk zou leiden tot het loskoppelen van gebeurtenissen. Deutsche-analisten benadrukten ook het gebrek aan transparantie van Tether met betrekking tot haar reserves, waarbij ze de solvabiliteitsstatus van het bedrijf “twijfelachtig” noemden.

Als reactie hierop wees Tether het rapport van Deutsche af, waarbij het stelde dat het “aan duidelijkheid en substantieel bewijs ontbreekt” en steunt op “vage beweringen in plaats van grondige analyse.” Een woordvoerder van Tether bekritiseerde het rapport omdat het geen concrete gegevens leverde om zijn beweringen te ondersteunen en de vergelijking met TerraUSD als misleidend en irrelevant bestempelde.

Bovendien trok Tether de geloofwaardigheid van Deutsche Bank in twijfel, verwijzend naar haar geschiedenis van boetes en straffen, wat twijfel zaait over haar bevoegdheid om anderen in de branche te bekritiseren.

Tether heeft kritiek gekregen op de transparantie van haar reserves. Hoewel het bedrijf financiële verklaringen heeft vrijgegeven waaruit blijkt dat het meer dan $110 miljard aan fiat-gerelateerde reserves heeft, beweren sommigen dat deze verklaringen niet gelijkstaan aan een financiële controle.

In 2021 schikte de New Yorkse procureur-generaal met Tether, waarbij een boete van $18,5 miljoen werd opgelegd en het bedrijf werd verboden om in de staat actief te zijn vanwege vermeende misrepresentatie van de ondersteuning van haar reserves.

Geld in kas Ondanks dat het nooit een officiële controle heeft uitgevoerd sinds de oprichting in 2014, heeft CEO Howard Lutnick van Cantor Fitzgerald verklaard dat Tether “het geld” bij de hand heeft. Het debat over de transparantie en stabiliteit van stablecoins blijft een focuspunt in de crypto-branche.

Aangezien stablecoins een cruciale rol spelen bij het faciliteren van crypto-handel en het bieden van stabiliteit aan gebruikers, blijven zorgen over hun veerkracht en regelgevende naleving bestaan, waardoor transparantie en regelgevende controle essentiële aspecten zijn voor uitgevers van stablecoins om aan te pakken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!