Senior directeur van de Europese Centrale Bank (ECB) pleit voor een CBDC

Francois Villeroy de Galhau, een senior directeur van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft onlangs gepleit voor de ontwikkeling van de digitale valuta vanuit de centrale bank (CBDC), waarbij hij aangaf dat het zou dienen als een cruciale stabiliserende kracht voor het financiële systeem.

Multi-gebruik voor digitale valuta en CBDC

Volgens François zou de centrale bank het gebruik van digitale valuta voor groothandels- en retaildoeleinden moeten onderzoeken. Hij benadrukte dat de methoden voor het verstrekken van centralebankgeld moeten worden aangepast aan de 21e eeuw. Volgens hem zal dit ervoor zorgen dat dergelijke fondsen een stabiliteitsanker voor de financiële sector blijven.

Consumenten hebben bijzondere belangstelling getoond voor CBDC voor de detailhandel, dat directe toegang mogelijk maakt tot digitaal centralebankgeld, vergelijkbaar met contant geld. Verschillende monetaire autoriteiten wereldwijd hebben echter geëxperimenteerd met groothandel CBDC’s. Dit geeft prioriteit aan het gebruik van efficiënte technologie voor betalingen tussen banken en de centrale bank, met de mogelijkheid om blockchain-technologie te gebruiken.

Crypto-framework voor de eurozone

Het was in oktober 2023 dat Christine Lagarde, president van de ECB, de gestage vooruitgang van het digitale europroject bevestigde. Gedurende die tijd benadrukte Lagarde de goedkeuring van de Raad van Bestuur van de ECB voor het begin van de voorbereidingsfase voor de digitale euro. Het markeerde een cruciale stap in de oprichting van een CBDC in de eurozone.

Tevens gaf Lagarde vorig jaar aan dat het naast elkaar bestaan van traditioneel contant geld en digitale valuta consumenten een keuze zal bieden die naar verwachting handig en kosteneffectief zal zijn in de hele eurozone.

Ondertussen heeft de ECB begin dit jaar een rapport uitgebracht over de voortgang van CBDC onder de Rulebook Development Group (RDG) van de bank. De ECB merkte op dat de implementatie van het kader omtrent een digitale euro een gecoördineerde inspanning van verschillende publieke en private entiteiten vergt. Het onderstreept dat intermediairs zullen dienen als brug tussen de centrale bank en eindgebruikers in de digitale euro-omgeving.

Terwijl de discussies rond CBDC’s complex en veelzijdig blijven. Duidt met name de steun van ECB-bestuurders op een groeiende erkenning van het potentieel van digitale valuta’s om financiële systemen te herdefiniëren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!