Binance CEO eist vrijlating van medewerker in Nigeria

Binance CEO Richard Teng heeft geëist dat de uitvoerende Tigran Gambaryan van de exchange wordt vrijgelaten uit detentie in Nigeria, waar hij al meer dan 70 dagen vastzit. In een blogpost zei Teng dat de detentie van Gambaryan “een gevaarlijk nieuw precedent heeft geschapen voor alle bedrijven wereldwijd”, eraan toevoegend dat hij “onschuldig is en vrijgelaten moet worden.”

Gambaryan, het hoofd van Financial Crime Compliance van de exchange, werd in februari door de Nigeriaanse autoriteiten vastgehouden samen met zijn collega, de regionale manager van Binance voor Afrika, Nadeem Anjarwalla. Het duo was naar het land gereisd om contact te leggen met ambtenaren terwijl zij een onderzoek uitvoerden naar crypto-exchanges.

Beide Binance-bestuurders werden aanvankelijk zonder aanklacht vastgehouden onder de voorwaarden van een gerechtelijk bevel, voordat Anjarwalla ontsnapte aan wat Teng karakteriseerde als “onwettige detentie”. Het duo, samen met de exchange, werd vervolgens beschuldigd van belastingontduiking door de Federal Inland Revenue Service (FIRS) van Nigeria, terwijl Gambaryan werd overgebracht naar een gevangenis die wordt beheerd door het anti-corruptieagentschap van het land.

Volgens lokale media probeert Nigeria de uitlevering van Anjarwalla te verkrijgen; een woordvoerder van zijn vrouw beweerde vervolgens dat berichten over zijn arrestatie in Kenia onjuist zijn. In zijn blogpost benadrukte Teng dat Gambaryan Nigeria bezocht als een “functionele expert op het gebied van financiële criminaliteit en capaciteitsopbouw in beleidsdiscussies”, en niet als een “‘besluitvormer'” of een “onderhandelaar.”

De CEO van Binance publiceerde ook een gedetailleerde uiteenzetting van de activiteiten van de beurs in Nigeria in de afgelopen twee jaar, en de onderhandelingen met Nigeriaanse wetgevers en regelgevers. Nigeria ondergaat momenteel een valutacrisis, waarvan Teng beweert dat deze is toegeschreven aan de activiteiten van Binance in het land.

Naast het tegengaan van die beweringen, beweerde hij dat Gambaryan, een “onschuldige, middenklasse medewerker,” wordt vastgehouden in “een gevaarlijke gevangenis om Binance te controleren.” Gambaryan heeft de Nigeriaanse regering aangeklaagd wegens schending van zijn fundamentele mensenrechten.

Teng beweerde dat Gambaryan en Anjarwalla “meerdere verzekeringen hadden gekregen dat ze veilige doorgang zouden krijgen voor hun bijeenkomsten,” en dat tijdens een “vijandige” bijeenkomst leden van de Economic and Financial Crimes Commission (EFCC) van Nigeria eisten dat de exchange de Nigeriaanse naira van haar platform zou halen en “gedetailleerde informatie op granulair niveau zou verstrekken over alle Nigeriaanse gebruikers.”

Na hun detentie, zei Teng, werden Gambaryan en Anjarwalla geconfronteerd met “agressief gedrag” en werden ze persoonlijk beschuldigd van “verantwoordelijkheid voor de toestand van de naira en de algehele economie,” evenals beschuldigingen van financiering van terrorisme en witwassen van geld.

Als “goedwillend gebaar” verklaarde Teng dat Binance de naira van de exchange heeft gehaald en haar P2P-product heeft uitgeschakeld voor Nigeriaanse gebruikers, en drong er bij de autoriteiten van het land op aan om Gambaryan vrij te laten en de “betrokkenheid” met de exc voort te zetten over belastingverplichtingen en samenwerking met wetshandhavings-instanties. “Ik hoop dat mijn volgende update er een is waarbij onze medewerkers veilig thuis zijn bij hun families,” voegde Teng toe.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!