De eNaira bevat witwasrisico’s, aldus het IMF

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft Nigeria gewaarschuwd dat de eNaira witwasrisico’s met zich mee kan brengen. Ondanks de waarschuwing is het IMF van mening dat de CBDC veiliger is dan Bitcoin en andere cryptocurrencies. Volgens een consultatie van het IMF eerder deze maand, brengt het gebruik van de eNaira voor Internationale betalingen het risico met zich mee dat geld kan worden witgewassen en terrorisme kan worden gefinancierd.

Het IMF moedigde eerder de centrale bank van Nigeria aan om brede risicobeoordelingen uit te voeren naast de huidige protocollen ter bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. De CBDC van Nigeria maakt gebruik van een gelaagd klant-identificatiesysteem met strikte dagelijkse transactielimieten voor elk niveau. Klanten in het laagste niveau kunnen maar een equivalent uitgeven van $120 per dag. De limieten van klanten in het bovenste niveau hebben limieten tussen de $487 en $2438.

Naast de risico’s op witwassen heeft het IMF-rapport ook de bezorgdheid geuit over de cyber-beveiliging van de Nigeriaanse CBDC. De Centrale Bank van Nigeria (CBN) introduceerde de eNaira in oktober 2021 nadat banken eerder dit jaar werden verboden crypto-exchanges te bedienen. In de eerste maand beweerde de CBN dat er bijna 500.000 klanten de wallet hadden gedownload waarvan 80.000 met een abonnement. De acceptatie is aanzienlijk vertraagd sinds de eerste lancering met slechts 188 miljoen Naira ($450.000) aan totale transacties in de eerste drie maanden.