Nigeria werkt aan uitlevering Binance directeur Arjarwalla

De Nigeriaanse regering heeft Binance-directeur Nadeem Arjarwalla opgespoord in Kenia nadat hij uit hechtenis was ontsnapt en neemt momenteel stappen om hem naar Nigeria terug te laten uitleveren.

Volgens een rapport van het lokale mediakanaal Punch, hebben bronnen binnen het kantoor van het Nigeriaanse presidentschap onthuld dat Arjarwalla ondergedoken was zodra hij in Kenia aankwam.

Samenwerking met Interpol en Keniaanse politie

De Nigeriaanse regering werkt samen met Interpol en de Keniaanse politie om Arjarwalla terug naar Nigeria te brengen om de tegen hem ingediende aanklachten onder ogen te zien.

Arjarwalla arriveerde in februari in Nigeria na beweringen dat de beurs de nationale munteenheid van het land, de Nigeriaanse naira, manipuleerde. Arjarwalla werd samen met een andere Binance-directeur vastgehouden na een vergadering met de Nigeriaanse regering.

Ontsnapping en vervolging

De Economic and Financial Crime Commission (EFCC) van het land leidt het onderzoek en heeft de beurs en haar twee directeuren beschuldigd van vijf aanklachten die te maken hebben met witwassen van geld. Arjarwalla zou echter op 22 maart uit hechtenis zijn ontsnapt en kon een vlucht nemen uit de Nigeriaanse hoofdstad Abuja.

Arjarwalla zou uit Abuja zijn vertrokken met een luchtvaartmaatschappij uit het Midden-Oosten. Het is echter onduidelijk hoe hij aan boord van de internationale vlucht kon gaan, aangezien zijn Brits paspoort, waarmee hij Nigeria was binnengekomen, nog steeds in het bezit is van de Nigeriaanse autoriteiten.

Volgens een immigratieambtenaar vluchtte de Binance-directeur Nigeria uit met een Keniaans paspoort, en de autoriteiten proberen nu te achterhalen hoe Arjarwalla aan het paspoort kwam, aangezien hij geen andere reisdocumenten had terwijl hij in hechtenis was.

Terwijl Arjarwalla buiten het land blijft, heeft de andere Binance-directeur, Tigran Gambaryan, niet schuldig gepleit aan de aanklachten, en zijn vrouw en anderen hebben opgeroepen tot zijn vrijlating na meerdere weken in detentie. De vrouw van Gambaryan heeft een petitie gestart om hem terug naar de Verenigde Staten te halen, die op het moment van publicatie 3.373 handtekeningen had. De zaak van Gambaryan is echter uitgesteld tot 19 april.

Op 5 maart kondigde Binance aan dat het van plan was om alle transacties in naira te stoppen en effectief de markt te verlaten. Binance vermeldde ook dat het peer-to-peer platform van Binance eind februari alle handelsparen in naira had geschrapt.

Op 27 februari betoogde de gouverneur van de Centrale Bank van Nigeria dat crypto-uitwisselingen in Nigeria verdacht werden van het afhandelen van illegale transacties, wijzend ook op “verdachte geldstromen” bij Binance.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!