Kaspersky ontkent dat ze het Russische leger hebben geholpen

InformNapalm, een vrijwillige groep voor inlichtingenverzameling, beweert dat Kaspersky, een Russisch bedrijf voor informatiebeveiliging, AI-software heeft ontwikkeld die is gebruikt in Russische drones tijdens het conflict met Oekraïne.

Kaspersky en haar banden met Albatross

Kaspersky Lab, een bekend Russisch softwarebedrijf, staat vooral bekend om zijn antivirussoftware. In 2017 verbood de Amerikaanse overheid het gebruik van Kaspersky-software door federale instanties vanwege bezorgdheid over mogelijke misbruik door Russische inlichtingendiensten.

InformNapalm, een groep analisten die ontstond na de annexatie van de Krim door Rusland in 2014, bracht claims naar voren na het analyseren van 100 gigabyte aan gestolen data van een Russisch bedrijf genaamd Albatross, vermoedelijk gestolen door Cyber Resistance-activisten. Dit bedrijf werd verondersteld samen te werken met Iran om spionagedrones voor Rusland te ontwikkelen.

Sinds 2018 heeft Kaspersky banden met het project. Een groep van zes individuen richtte toen gezamenlijk ALB-search op met als doel deelname aan een competitie voor de ontwikkeling van drone-technologieën voor zoek- en reddingsoperaties.

Nadien richtte Nikita Kalmykov, een lid van deze groep, Albatross op, waarbij twee andere leden van de groep, Konstantin Spiridonov en Alexey Florov, ook belangrijke posities binnen het bedrijf innamen.

Twee andere leden van het team, Vladimir Turov en Vladimir Kleshnin, traden toe tot Kaspersky, waar ze werkten aan de spionagedroneprojecten van Albatross. Turov leidt sinds 2018 het Antidrone Platform bij Kaspersky, dat zich richt op luchtruimbeveiliging en autonome vliegtuigen in het beveiligde luchtruim kan detecteren en erop kan reageren.

Het gebruik van Kaspersky’s neurale netwerken door Albatross

Volgens de inlichtingengroep InformNapalm heeft het team ook een octrooi geregistreerd voor autonome vaste vleugelvoertuigen die vermiste personen kunnen lokaliseren, en het is hetzelfde octrooi dat Albatross tentoonstelt tijdens presentaties.

Een presentatie van Albatross die deel uitmaakte van de gestolen documenten toont de nauwe relatie tussen Kaspersky en Albatros bij het ontwikkelen van software voor de drones, wat bewijst dat Albatross-drones vertrouwden op Kaspersky-software voor operaties. De presentatie zegt:

“Kaspersky Lab gebruikt Albatross-drones als drager voor haar intelligente systemen,” en “als onderdeel van een partnerschap met de Russische vliegtuigfabrikant Albatross zijn oplossingen van Kaspersky Neural Networks al geïnstalleerd op de Albatross M5-vaste-vleugeldrones en Albatross D1-industriële quadcopters.”

Volgens beweringen zouden de genoemde neurale netwerken zijn ontwikkeld door een team van Kaspersky, met inbegrip van Turov en Kleshnin. Het verhaal van Albatross begon als een start-up gericht op het redden en lokaliseren van vermiste personen met behulp van drones, maar het groeide uit tot een fabrikant van UAV’s voor militaire doeleinden, die Rusland in de oorlog in Oekraïne gebruikt.

InformNapalm beweert verder dat vanwege de connectie tussen de twee bedrijven, het antivirusbedrijf van Kaspersky ook onder sancties moet vallen, omdat het nog steeds zaken kan doen ter ondersteuning van de ontwikkeling van producten die Rusland tegen Oekraïne kan gebruiken.

The Register heeft gemeld dat Kaspersky de meeste beweringen in het rapport heeft ontkend en heeft verklaard dat hun samenwerking met Albatross beperkt was tot laboratoriumwerk op experimenteel en niet-commercieel niveau, waarbij de meeste beschuldigingen als onjuist worden beschouwd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!