Edward Snowden waarschuwt voor de privacy van Bitcoin

De bekende voortvluchtige en klokkenluider Edward Snowden heeft een scherpe waarschuwing afgegeven over de toekomst van privacy binnen het Bitcoin-netwerk. In een bericht op 3 mei gaf hij het volgende aan op X:

“Ik waarschuw Bitcoin-ontwikkelaars al tien jaar dat er op protocolniveau voor privacy moet worden gezorgd. Dit is de laatste waarschuwing. De klok tikt door.”

Snowden waarschuwde in reactie op een aankondiging van zkSNACK, de ontwikkelaar van de Wasabi-portemonnee, via een blogpost waarin het bedrijf zijn besluit bekendmaakte om zijn “CoinJoin coördinatiedienst” met ingang van 1 juni 2024 stop te zetten, na “jaren van meedogenloze toewijding aan het verbeteren van de privacy van Bitcoin.”

Een CoinJoin-coördinatieservice is een technologie waarmee meerdere Bitcoin-gebruikers hun transacties kunnen combineren, waardoor het voor anderen moeilijk wordt om de bron van de transacties te achterhalen, vergelijkbaar met wat cryptomixers doen.

De beslissing van zkSNACKs werd volgens hun blogpost met pijn in het hart en na zorgvuldige overweging genomen, daarbij verwijzend naar de behoefte aan juridische duidelijkheid bij hun activiteiten in de VS. De blogpost stelde gebruikers echter gerust dat Wasabi Wallet zal blijven functioneren als een gewone Bitcoin-portemonnee, zij het zonder de CoinJoin-functie. ZkSNACKs benadrukte echter dat hoewel de filterarchitectuur van Wasabi Wallet aan de clientzijde, Tor-integratie en aangepaste muntselectie de privacy verbeteren, volledige privacy onbereikbaar blijft zonder CoinJoins.

De aankondiging van zkSNACKs volgt met name op recente regelgevende acties in de Verenigde Staten, waar aanbieders van zelfbewarende cryptocurrency-portemonnees onder de loep zijn genomen. Phoenix Wallet en Wasabi Wallet behoren tot de laatsten die de Amerikaanse markt verlaten als reactie op het harde optreden van de toezichthouders als gevolg van acties tegen Consensys en Samourai Wallet.

Dat gezegd hebbende, weerspiegelt de laatste waarschuwing van Snowden zijn eerdere verdediging van crypto-privacy, vooral in het licht van het harde optreden van het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) tegen Samourai Wallet vorige maand. Hij reageerde toendertijd met het volgende:

“Het ministerie van ‘Justitie’ heeft opnieuw de ontwikkelaars van een app gecriminaliseerd die de financiële privacy herstelt. De manier om dit op te lossen is om geld standaard privé te maken. Privacy mag nooit ‘uitzonderlijk’ zijn, anders zullen ze het crimineel maken.”

Hoewel de Europese toezichthouders een meer ontspannen benadering hebben gekozen ten aanzien van mogelijke regelgeving met betrekking tot zelfbewarende portemonnees, blijven er zorgen bestaan over de toekomst van de privacy binnen het Bitcoin-netwerk, vooral in de VS.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!