Terraform Labs weigert boete te betalen, “SEC heeft geen bewijs”

In maart 2024 legde een jury uit New York fraudekosten op aan Terraform Labs en medeoprichter Do Kwon, waarbij Amerikaanse toezichthouders eisten dat ze een boete van $5,3 miljard zouden betalen. De advocaten die Terraform vertegenwoordigen hebben echter deze beschuldigingen geweigerd en verklaarden dat het bedrijf het grootste deel van de UST-stablecoins buiten de Verenigde Staten heeft verkocht.

Op 5 april werden Terraform en Kwon schuldig bevonden aan fraude na een twee weken durend proces. Na deze uitspraak drong de SEC aan op een aanzienlijke boete, die, indien opgelegd, de grootste zou zijn in de geschiedenis van de crypto-branche, wat de toegenomen regelgevende controle van Amerikaanse autoriteiten weerspiegelt. In een recente indiening benadrukte de SEC de noodzaak voor de rechtbank om een duidelijk signaal af te geven dat zij dergelijk flagrant wangedrag niet zal tolereren.

De SEC beschuldigde Terraform en Kwon ervan meer dan $4 miljard aan “onrechtmatige winsten” te hebben verkregen via niet-geregistreerde tokenverkopen, waaronder LUNA en UST. UST, de algoritmische stablecoin van Terraform die bedoeld is om gelijk te blijven aan de Amerikaanse dollar, kende een ineenstorting in 2022, wat resulteerde in een verbluffend verlies van $40 miljard aan marktwaarde.

Echter, in een indiening ingediend op woensdag 1 mei, betwistten de advocaten van Terraform dat het merendeel van de tokenverkopen buiten de VS plaatsvond en dat de SEC geen bewijs heeft geleverd dat Terraform en de beperkte Amerikaanse activiteiten van Kwon kunnen worden gekoppeld aan aanzienlijke verliezen, laat staan de miljarden die door de SEC worden gevraagd als terugbetaling.

In een afzonderlijke indiening op woensdag betoogde het juridische team van Kwon dat de SEC niet heeft aangetoond dat zijn betrokkenheid bij Terraform een significante en voorzienbare impact in de Verenigde Staten zou hebben. De advocaten zeiden:

“De rol van de heer Kwon in het gedrag dat de basis vormt voor het gevraagde vonnis van de SEC werd volledig in het buitenland vervuld, in Korea en Singapore.”

Vorige week diende Terraform Labs een indiening in waarin werd gesteld dat de eis van de SEC van $5,4 miljard ongerechtvaardigd is. Destijds zeiden de advocaten van Terraform dat een boete van $1 miljoen meer passend zou zijn.

De directeur van de afdeling Handhaving van de SEC, Gurbir Grewal, reageerde positief op het vonnis en benadrukte het belang van naleving in de crypto-branche. Hij benadrukte de ernstige verliezen die investeerders leden als gevolg van de acties van Terraform Labs en presenteerde de zaak als een belangrijk voorbeeld.

De opmerkingen van Grewal onderstrepen de cruciale rol van de SEC bij het beschermen van retailbeleggers en de bredere markt. Verwacht wordt dat het vonnis andere crypto-bedrijven zal waarschuwen om zich niet bezig te houden met bedrieglijke praktijken, als afschrikmiddel dienend.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!