Wat is Optimism (OP)?

Optimism is een Layer 2-schaaloplossing voor Ethereum (ETH), gericht op het verbeteren van de schaalbaarheid, snelheid en betaalbaarheid van de blockchain en tegelijkertijd de beveiligingseigenschappen van Ethereum overnemen. Omdat Ethereum steeds populairder is geworden voor gedecentraliseerde applicaties (DApps), werd het geconfronteerd met uitdagingen zoals hoge transactiekosten en netwerkcongestie. Optimism pakt deze problemen aan door gebruik te maken van een technologie genaamd Optimistic Rollups, die de transactiedoorvoer aanzienlijk verhoogt en de kosten verlaagt.

Wat zijn Optimistic Rollups?

Optimistic Rollups zijn een Layer 2-schaaltechniek die meerdere transacties samenvoegt of bundelt tot één enkele transactie op het Ethereum-mainnet. Het ‘optimistische’ deel van de naam komt voort uit de aanname van het systeem dat alle transacties standaard geldig zijn. Het maakt de uitvoering van deze transacties buiten de keten op het Optimism-netwerk mogelijk, waardoor de last voor het Ethereum-mainnet wordt verminderd. Het resultaat is een dramatische toename van de schaalbaarheid en een verlaging van de transactiekosten, terwijl de onderliggende veiligheid van de Ethereum-blockchain wordt benut.

Hoe Optimism werkt

Optimism werkt door het draaien van een EVM-compatibele Optimistic Virtual Machine (OVM). Dankzij deze compatibiliteit kunnen ontwikkelaars Ethereum smart contracts implementeren met minimale wijzigingen. Het proces omvat de volgende stappen:

 1. Transactie-uitvoering: Transacties worden uitgevoerd op het Optimism Layer 2-netwerk. Deze off-chain uitvoering zorgt voor snellere en goedkopere transacties dan op het Ethereum-mainnet.
 2. Gegevensposting: alleen de transactiegegevens (niet de uitvoering) worden op het Ethereum-mainnet gepost. Deze gegevens zijn essentieel voor het handhaven van de veiligheid van transacties en het mogelijk maken van mogelijke fraudebewijzen.
 3. Bewijs van fraude: Optimism maakt gebruik van een fraudebestendig mechanisme om de integriteit van transacties te garanderen. Als een transactie wordt betwist, kan een fraudebewijs worden ingediend bij het Ethereum-mainnet. Het netwerk voert vervolgens de berekening van de betwiste transactie in de keten uit om de geldigheid ervan te verifiëren. Dit proces is optimistisch omdat het ervan uitgaat dat transacties geldig zijn tenzij het tegendeel wordt bewezen, waardoor de behoefte aan on-chain berekeningen wordt geminimaliseerd en daardoor middelen worden bespaard.

Heb je interesse gekregen om Optimism te kopen? Klik dan hier!

Kenmerken en voordelen

 • Schaalbaarheid: door transacties buiten de keten uit te voeren en deze in afzonderlijke transacties op Ethereum te bundelen, vergroot Optimism de capaciteit van het netwerk aanzienlijk.
 • Lagere kosten: Optimism verlaagt de gaskosten die gepaard gaan met transacties, waardoor het betaalbaarder wordt voor gebruikers en ontwikkelaars.
 • Ethereum-compatibiliteit: de OVM is volledig compatibel met de EVM, waardoor ontwikkelaars hun applicaties eenvoudig kunnen overzetten van Ethereum naar Optimism zonder uitgebreide aanpassingen.
 • Beveiliging: Optimism maakt gebruik van de onderliggende beveiliging van het Ethereum-mainnet en zorgt ervoor dat de integriteit en veiligheid van transacties behouden blijven.
 • Decentralisatie: Optimism streeft naar decentralisatie en werkt aan een volledig toestemmingsloos Layer 2-netwerk waar iedereen kan deelnemen aan de beveiliging en werking van het netwerk.

Gebruiksscenario’s

De schaaloplossing van Optimism is vooral gunstig voor DApps die een hoge transactiedoorvoer en lagere kosten vereisen, waaronder gedecentraliseerde uitwisselingen (DEX’s), gamingplatforms en gedecentraliseerde financiële (DeFi) applicaties. Door een meer schaalbare en kosteneffectieve omgeving te bieden, zorgt Optimism ervoor dat deze applicaties een betere gebruikerservaring kunnen bieden en tegelijkertijd hun transacties op de Ethereum-blockchain kunnen beveiligen.

Bestuur en ecosysteem

Optimism wordt bestuurd door het Optimism Collective, een uniek model dat een traditionele DAO (Decentralized Autonomous Organization) combineert met een democratisch bestuurssysteem. Het ecosysteem groeit snel, waarbij talloze projecten Optimism toepassen om hun prestaties en gebruikerservaring te verbeteren.

Uitdagingen en overwegingen

Hoewel Optimism aanzienlijke voordelen biedt, zijn er enkele overwegingen waarmee u rekening moet houden:

 • Opnametijden: vanwege het fraudebestendige mechanisme kan het opnemen van geld naar het Ethereum-hoofdnet tot een week duren. Diensten voor onmiddellijke opname door derden kunnen dit probleem echter verzachten.
 • Tooling en infrastructuur: Ontwikkelaars moeten vertrouwd raken met de nuances van het inzetten op Optimism, inclusief verschillen in gasschatting en transactieafhandeling.
 • Adoptie: de volledige voordelen van Optimism worden gerealiseerd naarmate meer gebruikers en applicaties het platform adopteren. Netwerkeffecten spelen een cruciale rol in het succes ervan.

Waar te koop?

Optimism is momenteel te koop op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland, Bitvavo. Bitvavo is een Europese exchange voor cryptovaluta, waarvan het hoofdkantoor bovendien in ons eigen land zit. Het is momenteel het goedkoopste handelsplatform van Nederland, en het aanbod bestaat uit ruim 180 cryptovaluta, waaronder OP. Heb je interesse om deze munt, of een andere cryptocurrency, te kopen op Bitvavo? Als je jezelf nu aanmeldt betaal je tevens over je eerste €10.000 geen handelskosten.

Conclusie

Optimism vertegenwoordigt een cruciale ontwikkeling in de zoektocht naar schaalbaarheid van blockchain en biedt een praktische oplossing voor de huidige beperkingen van Ethereum. Door snellere, goedkopere en schaalbare transacties mogelijk te maken, maakt Optimism de weg vrij voor een bredere adoptie van DApps en de realisatie van het volledige potentieel van blockchain. Naarmate het ecosysteem blijft evolueren, zal de rol van Optimism bij het vormgeven van de toekomst van gedecentraliseerde applicaties en financiën waarschijnlijk toenemen, wat aanzienlijk zal bijdragen aan de schaalbaarheid en bruikbaarheid.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!