Venezuela gebruikt crypto om sancties te ontduiken in olie-export

Als reactie op de hernieuwde Amerikaanse sancties heeft Venezuela het gebruik van digitale valuta in oliehandelstransacties geïntensiveerd. PDVSA, het staatsoliebedrijf van het land, integreert steeds meer cryptocurrency in zijn betalingsmogelijkheden voor de export van ruwe olie en brandstof, met als doel te voorkomen dat de opbrengsten van de export bevroren worden vanwege handelssancties.

Na het niet verlengen van een algemene vergunning die breder handelsverkeer met Venezuela mogelijk maakte, heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën bedrijven tot 31 mei gegeven om hun transacties met PDVSA te heroriënteren. Deze veranderingen vinden plaats op een moment dat de VS aandringen op electorale hervormingen in Venezuela die nog niet zijn doorgevoerd.

Daarom is de overgang van PDVSA naar digitale valutatransacties, namelijk USDT (Tether), versneld. USDT is een stablecoin waarvan de waarde wordt gedekt door de Amerikaanse dollar, wat een minder risicovol alternatief biedt voor internationale transacties.

Deze strategische koerswijziging is in 2023 van start gegaan maar heeft snel aan momentum gewonnen na de herinvoering van sancties. Via de overgang naar een digitaal model wil PDVSA de complexiteiten van conventionele banksystemen omzeilen, waar activa kunnen worden geconfisqueerd of beperkt, om zo een betere stroom van inkomsten uit de olieverkoop te verzekeren.

PDVSA heeft haar operationele praktijken moeten aanpassen aan de overstap naar cryptocurrency. Voor nieuwe contracten en directe oliedeals, exclusief swaps, heeft PDVSA nu een vooruitbetaling van 50% in USDT ingesteld voor de waarde van elke lading. Deze verandering geldt ook voor nieuwe klanten, die de cryptocurrency in een digitale portemonnee moeten hebben voor transacties met het Venezolaanse oliebedrijf.

Dergelijke acties ondervinden echter uitdagingen. USDT en andere digitale valuta in de oliehandel zijn een vrij zeldzaam fenomeen op de wereldmarkt waar de dollar nog steeds domineert. Als gevolg van hun niet-traditionele aard en mogelijke regelgevende risico’s zijn de meeste handelaren en hun nalevingsafdelingen voorzichtig met betrekking tot cryptocurrency-transacties.

Daarom is PDVSA vaak afhankelijk van tussenpersonen die instrumenteel zijn bij het bewerkstelligen van deze transacties, vooral bij de omgang met grote markten zoals China.

Terwijl PDVSA deze operationele veranderingen stuurt, houdt de wereldoliemarkt dit nauwlettend in de gaten. De adoptie van cryptocurrency in de oliehandel is niet wijdverspreid, maar de beslissing van Venezuela zou een voorbeeld kunnen zijn voor andere landen die te maken hebben met soortgelijke economische sancties.

Desalniettemin is het initiatief alleen succesvol voor zover digitale valuta wordt geaccepteerd in internationale handel, vooral in grote olieconsumerende landen.

De Venezolaanse olieminister, Pedro Tellechea, is optimistisch over het handelspotentieel van het land en het vermogen om om te gaan met hernieuwde sancties. Hij heeft aangegeven dat Venezuela zal blijven contracteren en uitbreiden in ruwe olie- en gasprojecten gedurende de afbouwperiode die door de VS is gespecificeerd, en daarna individuele licenties zal aanvragen voor olie-transacties.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!