Coinbase analyseert Bitcoin halvering en vergelijkt cycli

In zijn laatste “Halving Handbook” maakt Coinbase Institutional opvallende vergelijken tussen de komende Bitcoin halvering en de marktcyclus van 2018-2022, en biedt inzichten in de mogelijke impact op de crypto-economie.

Het ‘Halving Handbook’ van Coinbase

De volgende Bitcoin halvering, gepland voor medio april 2024, staat op het punt de beloningen voor miners te verminderen van 6,25 BTC naar 3,125 BTC, een verandering die historisch gezien invloed heeft gehad op de waarde van het actief en de strategie van investeerders. Deze halvering markeert de vierde in zijn soort, en continueert het ontwerp van Bitcoin om inflatie te beperken door de toevoer van nieuwe munten die in omloop komen te verminderen.

Net als bij voorgaande halveringen, wordt dit evenement met een mix van speculatie en analyse tegemoet gezien, waarbij Coinbase Institutional een gedetailleerde vergelijking biedt met de cyclus die liep van 2018 tot 2022, met een hoogtepunt van een 500% winst vanaf het laagste punt in de cyclus.

Bij het analyseren van eerdere halveringen meldt Coinbase uiteenlopende uitkomsten na het evenement, met de eerste halvering in 2012 die leidde tot een significante prijsstijging van 923% in de daaropvolgende zes maanden. Echter, latere halveringen toonden gematigde, maar positieve, impacten op de prijs van Bitcoin, wat de unieke omstandigheden rond elk evenement onderstreept.

Ondanks deze historische opwaartse trends, adviseert Coinbase voorzichtigheid en benadrukt het de speculatieve aard van het extrapoleren van vorige prestaties om toekomstige uitkomsten te voorspellen. “Investeerders moeten voorzichtig zijn met het op waarde schatten van deze visie,” detailleert Coinbase-onderzoek. Het rapport voegt toe:

“Hoewel het mogelijk is dat de halvering een positieve impact kan hebben op de prestaties van Bitcoin, is er nog steeds slechts beperkt historisch bewijs over deze relatie, wat het enigszins speculatief maakt.”

Het rapport werpt ook licht op de bredere macro-economische factoren die de prijs van Bitcoin beïnvloeden, zoals monetair beleid en fiscale stimuleringsmaatregelen. Opvallend is dat de anticipatie rond spot Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) en de mogelijke versoepeling van het beleid van de Federal Reserve worden benadrukt als belangrijke bijdragers aan recente prijsstijgingen, wat suggereert dat halveringen slechts een van de vele factoren zijn die de marktdynamiek van BTC kunnen beïnvloeden.

On-chain analytics, zoals gepresenteerd in het rapport van Coinbase, bieden een andere lens waardoor men de potentiële impact van de halvering kan bekijken. Het gedrag van langdurige houders (LTH’s) en aanboddynamiek bieden inzichten in de marktsentiment en de fundamentele verschuivingen die kunnen voortkomen uit het halveringsevenement. De hoge voorraad in handen van LTH’s, gekoppeld aan afnemende trends na de introductie van ETF’s, schetsen een complex beeld van aanbod- en vraaginvloeden op de toekomstige prijs van Bitcoin.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!