Grayscale Bitcoin Trust ervaart record uitstroom van $643 miljoen

Grayscale’s Bitcoin Trust (GBTC) heeft op 18 maart 2024 zijn grootste uitstroom ooit ervaren, met in totaal $643 miljoen. Onchain experts hebben de activiteiten van GBTC nauwlettend in de gaten gehouden, aangezien een aanzienlijk aantal Bitcoins (BTC) uit de reserves van het fonds is verplaatst.

Recordbrekende uitstroom

Grayscale blijft uitstromen ervaren, met als hoogtepunt de grootste uitstroom op 18 maart 2024, waarbij $643 miljoen werd opgenomen. Die dag was er een cumulatief volume van ongeveer $4,19 miljard over alle tien spot Bitcoin ETF’s, met Blackrock als leider in termen van volume, met een verzameling van $2,02 miljard op maandag. Daarentegen neemt de instroom erg laag zoals vrijdag gemeld.

GBTC was verantwoordelijk voor $1,06 miljard van het totale volume, terwijl de rest verdeeld was onder de volumes van die dag. Op 12 januari 2024 bedroegen de holdings van GBTC 617.079,99 BTC, maar sindsdien heeft het 238.910,62 BTC verloren, gewaardeerd op $15,4 miljard. Slechts twee dagen eerder had GBTC zijn Bitcoin bezit verminderd van 380.240,68 BTC naar het huidige cijfer van 378.169,37 BTC.

Dit duidt op een afname van 2.071,31 BTC in de Bitcoin activa van GBTC sinds het weekend. Bovendien deelde Michael Sonnenshein, de CEO van Grayscale, maandag in een gesprek met CNBC dat de beheerkosten voor GBTC in de loop van de tijd zullen dalen.

“Ik bevestig graag dat, naarmate deze markt rijpt, de kosten voor GBTC zullen dalen,” vertelde Sonnenshein aan de nieuwsdesk van CNBC. Grayscale kondigde vorige week ook aan dat ze van plan zijn om een kleinere versie van GBTC te introduceren, in afwachting van goedkeuring door de regelgevende instanties. Tijdens het gesprek vroeg CNBC of Grayscale de uitstromen had verwacht.

“Natuurlijk hadden we uitstromen verwacht,” merkte Sonnenshein op. “Beleggers hebben ofwel winst willen nemen op hun portefeuille, of arbitrageurs komen uit het fonds, of mensen die posities ontrafelen die deel uitmaakten van faillissementen door gedwongen liquidatie.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!