SEC betrekt Coinbase bij Binance rechtszaak

De hoofdjurist van Coinbase, Paul Grewal, heeft een moedig standpunt ingenomen in de lopende juridische strijd tussen Coinbase en de Securities and Exchange Commission (SEC). Hij vergeleek de situatie met een recente zaak bij het Hooggerechtshof waarbij bump stock geweren een rol speelden, om de SEC te weerstaan te midden van haar verschillende lopende rechtszaken tegen deelnemers in de crypto-industrie.

Paul Grewal weerlegt SEC sterk In een verklaring op het X (voorheen Twitter), verwees Grewal naar een discussie tussen rechter Gorsuch en een overheidsfunctionaris over de bump stock geweerzaak. Daarnaast benadrukte hij de abrupte verandering in de overheidsinterpretatie van een wet die in de jaren 1930 werd aangenomen.

De CLO van Coinbase benadrukte: “Een wet aangenomen in de jaren 1930. De overheid heeft lange tijd het standpunt ingenomen dat de wet niet van toepassing was. Vervolgens draait de overheid zonder aankondiging en zonder overleg en zegt dat de wet wel van toepassing is.” Bovendien onderstreepte hij het gebrek aan mogelijkheid voor getroffen personen om zich preventief te verdedigen.

Grewal voegde eraan toe: “Zonder waarschuwing vinden plotseling miljoenen Amerikanen zichzelf overtreders van de wet. Hun enige manier om zichzelf te verdedigen is als verdachten in handhavingszaken.” Door een verband te leggen met de juridische strijd van Coinbase met de SEC, wees Grewal op overeenkomsten in de benadering van de overheid. Bovendien stelde hij vragen bij het gebrek aan consistentie en transparantie in de regelgeving.

Bovendien heeft hij zijn bezorgdheid geuit over het ondermijnen van wetgevende maatregelen en heeft hij aangedrongen op grotere verantwoordelijkheid en het handhaven van procedurele rechtvaardigheid in regulerende kwesties. Terwijl de rechtszaak van Coinbase tegen de SEC zich opschroeft, illustreert Grewals strategische inzet van juridische precedenten de complexe en uitdagende aard van het navigeren door het regelgevende landschap van cryptocurrency.

SEC brengt Coinbase in verband met Binance rechtszaak

Op 4 maart diende de Securities and Exchange Commission (SEC) een kennisgeving van aanvullend gezag in in de zaak SEC v. Wahi, die betrekking heeft op de lopende juridische strijd rond Binance Holdings. De zaak betreft beschuldigingen tegen Ishan Wahi, de voormalige productmanager van Coinbase, zijn broer Nikhil Wahi, en hun medewerker Sameer Ramani voor insiderhandel.

In een recente uitspraak van rechter Tana Lin werd een verstekvonnis uitgevaardigd, waarin werd bevestigd dat de handel in specifieke cryptocurrency-activa op een secundaire markt als effecten moet worden beschouwd. Deze beslissing kwam voort uit het argument van de SEC dat deze crypto-activa oorspronkelijk werden aangeboden en verkocht als beleggingsovereenkomsten, wat voldoet aan de criteria uiteengezet in de Howey-test.

Door te verwijzen naar een eerdere uitspraak van rechter Rakoff in de SEC-rechtszaak tegen Terraform Labs en Do Kwon, bevestigde de SEC haar standpunt verder. Hierbij werden tokens zoals LUNA en MIR geclassificeerd als effecten, wat extra jurisprudentie biedt om het argument van de SEC te ondersteunen met betrekking tot de aard van crypto-activa die op platforms worden verhandeld.

Het juridische team van de SEC maakt gebruik van deze recente ontwikkelingen om verzoeken tot afwijzing van de rechtszaak tegen Binance, Binance.US en CZ (Changpeng Zhao) tegen te gaan en haar zaak te versterken. Door te stellen dat secundaire cryptoverkopen als effecten moeten worden erkend, streeft de SEC ernaar haar positie te versterken in de lopende juridische gevechten tegen cryptobeurzen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!