Myanmar scammers hebben sinds 2022 $100 miljoen buit gemaakt

Een rapport van Chainalysis heeft onthuld dat romantische oplichters in Myanmar $100 miljoen aan cryptovaluta hebben verzameld, waarbij de koppeling tussen illegale activiteiten en digitale activa wordt benadrukt.

Een criminele bende gevestigd in Myanmar heeft de afgelopen twee jaar $100 miljoen aan cryptovaluta van slachtoffers binnengehaald door het exploiteren van oplichtingsschema’s rond varkensslachtingen, waarbij oplichters slachtoffers misleiden met neprelaties en hen overtuigen om geld te investeren in cryptovaluta.

Volgens een nieuw rapport van Chainalysis opereren criminele bendes vanuit Myanmar, met name vanuit het KK Park-complex in de stad Myawaddy. Het complex, naar verluidt huisvesting duizenden verhandelde werknemers, fungeert als een knooppunt voor romantische oplichting, waarbij slachtoffers worden onderworpen aan gruwelijke arbeidsomstandigheden en dwingende tactieken om oplichtingsquota te halen.

“De omstandigheden waarmee deze mensen worden geconfronteerd, zijn verschrikkelijk. Ze worden gedwongen om 12 uur of meer per dag te werken, en als ze de quota voor het contacteren van potentiële oplichtingsslachtoffers niet halen, slaan de bendes hen, martelen hen, en houden zelfs voedsel achter.”

Eric Heintz, wereldwijd analist bij het Global Fusion Center van de International Justice Mission Onderzoek van Chainalysis naar losgeldadressen die zijn gekoppeld aan bendeleden van varkensslachtingen onthult aanzienlijke sommen aan cryptovaluta, waarbij de winstgevendheid van deze illegale activiteiten wordt benadrukt.

Hoewel recente inspanningen van wetshandhavingsinstanties enig succes hebben geboekt bij het bestrijden van deze misdaden, eist de alomtegenwoordige aard van het probleem “urgentie bij het oplossen van het probleem van romantische oplichting”, zei Chainalysis.

In november 2023 heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie (DoJ) samen met Tether $9 miljoen aan USDT in beslag genomen van een criminele organisatie die romantische schema’s gebruikte om nietsvermoedende Amerikaanse investeerders van hun cryptovaluta te beroven. Het DoJ zei dat de activa terecht toebehoorden aan meer dan 70 slachtoffers van varkensslachtingen. Op dit moment heeft Tether bijna 1.300 crypto-wallets die verband houden met illegale activiteiten op de zwarte lijst gezet, volgens gegevens van CCData.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!